TNBiz (TN.cz)
Finance  |  31.03.2010 15:56:07

Každá koruna vynaložená na investiční pobídky se devětkrát vrátí, tvrdí Czechinvest (31.3.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Příjem státu z investičních pobídek činí 260 miliard korun při nákladech 30 miliard. Prostředky investované do pobídek se tak vrátí téměř devítinásobně, uvedli zástupci Czechinvestu na středeční tiskové konferenci.

Investiční pobídky přinesly České republice od svého zavedení v roce 1998 až do konce roku 2008 čistý zisk ve výši 229,972 miliardy korun. Plyne to ze studie společnosti Deloitte, která poprvé zmapovala přínosy i náklady všech investičních pobídek poskytnutých od začátku fungování systému až do současnosti. Náklady státu na pobídky analýza vyčíslila na 30,068 miliard, vygenerované příjmy na 260,041 miliard korun.

Důsledkem pobídek byl též vznik 308 tisíc nových pracovních míst. Ze studie konzultantské společnosti Deloitte vyplývá, že v současné době téměř deset procent všech zaměstnanců v České republice v současné době pracuje ve firmách podpořených pobídkami nebo u jejich dodavatelů.

Nejvíce pobídek získaly německé firmy, jejichž podíl činí čtvrtinu. Druhé v pořadí jsou české subjekty, které za německými zaostaly o jedno procento.

„Studie se snažila co nejméně stavět na dojmologii a co nejvíce na exaktních vazbách,“ řekl Luděk Niedermayer v průběhu kulatého stolu analytiků na téma investiční pobídky konaného ve středu v Ćernínském paláci při příležitosti představení studie Vyhodnocení dopadů investic čerpajících pobídky. Niedermayer, bývalý viceguvernér České národní banky, se na vypracování analýzy podílel z pozice ředitele oddělení Consulting společnosti Deloitte. Dále na analýze pracovali experti z CERGE-EI, Vysoké školy ekonomické a Českého statistického úřadu.

Největší část investic pochází ze sektoru automobilového průmyslu. „Velmi důležitým závěrem studie je to, že se prokázalo, že zhruba tři čtvrtiny nových pracovních míst a ostatně i příjmů do státního rozpočtu vznikají u dodavatelů, u kterých investoři podpoření pobídkami nakupují. Dokazuje to tím, že se vliv pobídek násobí, když se postupně rozlévají ekonomikou, a na tom profituje celá řada dalších firem, které přitom pobídky přímo nezískaly,“ argumentuje Niedermayer
.
Se závěrem, že pobídky významně přispěly k růstu ekonomiky, souhlasí i Jan Linhart z poradenské společnosti KPMG. „Pouhých 27 procent investic by přišlo bez investičních pobídek. Téměř třetina investorů uvedla, že investiční pobídky měly zásadní vliv na jejich rozhodování,“ uvedl Linhart.

Investiční pobídky do roku 2008 čerpalo celkem 486 projektů. Do podpořených podniků investoři vložili 357 miliard korun. Tyto podniky exportovaly z České republiky v roce 2008 zboží za 835 miliard korun, což představuje 29 procent veškerého českého vývozu. Za stejné období tyto společnosti v zahraniční nakoupily díly a suroviny za 545 miliard korun. Jejich export tak vylepšil tuzemskou platební bilanci o 290 miliard korun.

Ludek Vainert, vainert@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

31.03. 16:07  jistota devítinásobku (cattiness)
31.03. 16:04  Blbost (MartinMartin)

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688