Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  29.03.2010 16:46:04

Cenu ropy ženou nahoru budoucí očekávání rostoucí poptávky

Krátce předtím, než naděje na politické vyřešení problémů řeckého státního dluhu poskytly akciím další podporu v růstu, dosáhlo euro nového minima v roce 2010.

Dolarový index, který srovnává hodnotu dolaru s hodnotou šesti hlavních světových měn, dosáhl před uzavřením dohody mezi hlavními představiteli eurozóny, nového desetiměsíčního maxima, přičemž hlavní zásluhu na tom měl pokles hodnoty eura. Tomu nepomohla ani zpráva, že ratingová agentura Fitch snížila Portugalsku kreditní rating na AA-. Ekonomický sentiment v Německu a v eurozóně sice ukazuje známky zlepšení, to ale můžeme přičíst hlavně rostoucímu exportu v důsledku slabého eura.

Zlato minulý týden také zaznamenalo negativní vývoj a testovalo hladinu 1085 USD. Pokud cena platně zavře pod touto úrovní, otevírá to prostor pro pokles na minima roku 2010, tedy na cenu 1045 USD. Pokračující rally na dolaru měla zatím jen omezený dopad, ale vzhledem k tomu, že trh vytváří stále nižší maxima, je korekce na spadnutí. Krátkodobě by riziko korekce mohl minimalizovat růst na 1110 USD. Pozitivním faktorem je nedávné zvýšení fyzické poptávky ze strany Číny.

Cena ropy je uvězněná v pásmu 80 až 83,50 USD, přičemž pokus o proražení směrem nahoru se během března třikrát nezdařil. Objem spekulativních dlouhých pozic (na růst) dále roste, CFTC zveřejňuje tato data každý pátek. Nedávné maximum ve výši 135 000 lotů dosažené během ledna bylo následované korekcí, během které cena ropy ztratila 15 USD.

Ačkoliv výhledově upřednostňujeme průraz směrem nahoru, bude hodně záležet na tom, pro jaký směr dalšího vývoje se rozhodne dolar. Zpětná rally na euru a následně pohyb výše na ceně ropy ukazují, jak pevně stojí vývoj dolaru u kormidla vývoje trhů. Při průrazu ceny 83,50 USD je dalším cílem hodnota 85,90 USD a při poklesu pod 78,80 USD hrozí pokles až na 76,30 USD s tím, že riziko dalšího poklesu zůstává stále veliké a to především díky vysokému objemu dlouhých spekulativních pozic.

Na oživení na tomto trhu má velký podíl poptávka z Asie a OPEC čeká, že další měsíc poptávka opět poroste a to primárně v Číně a rozvíjejících se ekonomikách. Budoucí očekávání ženou cenu nahoru. Přestože ropa s dodáním v příštím měsíci se obchoduje téměř na stejné úrovni jako na konci roku 2009, očekávání ohledně růstu forwardových cen za poslední tři měsíce významně vzrostlo.

Komoditní index CRB klesl pod únorové minimum na 269 bodech a ztratil od začátku roku  5,1 %, přičemž k tomuto negativnímu vývoji přispěly hlavně zemědělské komodity. Cukr, kakao, sojové boby, kukuřice a pšenice zaznamenaly zatím v letošním roce dvouciferný pokles.

  Trhy s obilovinami se minulý týden potýkaly s dalšími technickými prodeji a to díky tomu, že teplé počasí na středozápadě snížilo riziko, že osev se zpozdí, navíc se snížil export díky silnému dolaru. Jak pšenice, tak kukuřice za letošní rok ztratily 16% a výhled na ceny pšenici je momentálně negativní, zejména díky vysokým světovým zásobám a agresivní exportní politice.

Výhled pro kukuřici je trošku optimističtější než v případě pšenice. Poptávka po etanolu a přechod farmářů na pěstování sojových bobů by měly tvořit podporu pro růst ceny, překážkou je ovšem silný dolar. Průzkum podle časopisu Farm Futures ukázal, že osevná plocha pro kukuřici je 87,3 akrů, což je méně, než se předpokládalo. Díky výše uvedeným skutečnostem preferujeme kukuřici před pšenicí, sledujeme také důležitý report amerického ministerstva zemědělství o zásobách obilí a očekávané výši setby, který bude zveřejněn 31. března.

Cena kukuřice na kontraktech s dodáním příští měsíc prolomila minulý týdne podporu na ceně 360, přesto se ale drží nad minimy z letošního roku na úrovni 347,5, přičemž rezistence se nachází na cenách 366 a 375.

Ole Sloth Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688