TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  24.03.2010 08:02:30

Topolánek žene voliče do náruče TOP 09, míní politologové

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Je to špatné řešení a nahrává tomu, že voliči ODS přejdou bez větších problémů k TOP 09, těmito slovy hodnotí politologové výsledek úterního dvanáctihodinového jednání grémia ODS. To rozhodlo, že Mirek Topolánek zůstává v čele strany a lídrem jihomoravské kandidátky.

"To, co se stalo, jen ukazuje, že ODS nemá alternativu, nemá vůdce," řekla agentuře Mediafax politoložka Vladimíra Dvořáková. Je jasné, že dva měsíce před volbami měnit lídra není nejšťastnější, ale mohlo to straně pomoci vrátit důvěryhodnost," domnívá se politoložka. ODS současným rozhodnutím podle ní problém nevyřešila. "Strana měla vychované voliče, ale ti ji už nevěří. Bez problémů přecházejí k TOP 09 a myslím, že úprk bude ještě větší," uzavřela.

Politolog Jan Kubáček tvrdí, že je to jedno z nejhorších možných řešení. "Už to, že jednání trvalo dlouho, naznačilo, že Topolánek je vysílený a oslabený lídr," řekl Mediafaxu Kubáček. Vysvětlil, že voliči budou Topolánka brát pouze jako krátkodobého lídra do květnových voleb. "To, že nabízí odchod po volbách, voliče znejistí a donutí klást si otázku, proč tedy už neodešel hned," uvedl Kubáček.

"Stranu to poškodí a oslabí. Voliče, kteří Mirka Topolánka kritizují, to od ODS může ještě více odradit, jeho příznivce zase znejistí faktický krátkodobý a podmíněný mandát," dodal politolog Kubáček.

Dobrá řešení v této situaci podle politologa asi nebyla, ale situace byla řešitelná, i když by první místopředseda strany David Vodrážka, který zatím do povědomí veřejnosti příliš nepronikl, nahradil Mirka Topolánka v čela ODS. "Není pravidlem, že kandidátem a lídrem do voleb je předseda strany. ODS si mohla zvolit jinou osobu, kterou by označila za svého kandidáta na premiéra a lídra do voleb," naznačil jinou variantu Kubáček.

Veřejnost by to podle jeho mínění pochopila spíš, než kandidáta, kterého bude vnímat jako "zimního krále" či "předsedu na baterky", nebo člověka, nad nímž místo programových vizí visí otázka, proč ho ODS nepotrestala. Podle něj by ani tento člověk nemusel kandidovat do sněmovny. "Nikde není psáno, že premiér musí být poslanec," konstatoval politolog.

Jitka Zadražilová, David Jareš, zadrazilova@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688