TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.03.2010 08:02:27

Komunisté: Krize si žádá, aby předčasný odchod do důchodu nesnižoval jeho výši

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci na úterním jednání 75. schůze poslali do druhého čtení komunistický návrh požadující dočasné prolomení institutu předčasného odchodu do důchodu. Předčasný odchod do důchodu by neměl snižovat výši důchodu, navrhovatelé argumentují dopady ekonomické krize.

Tento návrh komunistických poslanců Kateřiny Konečné, Milana Bičíka, Stanislava Grospiče a dalších byl sněmovně předložen již loni v březnu. "V té době přišlo o práci sedmi tisíců sklářů, a to ze dne na den. Situaci chtěli řešit předčasným odchodem do důchodu. My jsme navrhovali zavést dočasný stav a umožnit, aby do předčasného důchodu odešli, aniž by jim byl důchod trvale snížený, jak je tomu nyní," vysvětlil Stanislav Grospič.

Původní znění návrhu z loňského roku zavádělo období pro tuto úpravu, a to od října 2008 do konce června 2010. "Tuto lhůtu bychom chtěli kvůli ročnímu rekurzu novely prodloužit do konce roku," upřesnil Grospič. Novela by se týkala občanů, kteří by do konce roku požádali o starobní důchod, a pokud prokážou, že ztratili zaměstnání bez svého zavinění a pět měsíců poté spolupracovali s úřadem práce a bez úspěchu hledali zaměstnání.

"Jde o občany, kteří přišli o práci z důvodu výpovědi od zaměstnavatele, pro zrušení zaměstnavatele nebo přemístění zaměstnavatele, nadbytečnosti zaměstnance, nebo z důvodu hromadného propouštění," píší navrhovatelé v důvodové zprávě.

Zpravodajka návrhu Alena Páralová (ODS) se proti návrhu ohradila. "Je třeba vytvářet nová pracovní místa, ne dále zatěžovat důchodový systém. Podle odhadů by tato úprava přišla státní rozpočet na 30 až 60 miliard korun," uvedla Páralová. Podle ní navrhovaný systém je časovanou bombou. "Důchodový systém musí být upravený, ale opačným směrem, než navrhují komunisté," dodala Páralová.

Poslanci tento návrh odhlasovali, poputuje tak nyní k projenání do výboru pro sociální politiku a poté do druhého čtení.

Petra Kotvová, kotvova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688