TNBiz (TN.cz)
Investice  |  14.03.2010 15:57:06

Strana zelených v Moravskoslezském kraji je proti stavbě jaderné elektrárny v Blahutovicích

Mediafax

OSTRAVA (MEDIAFAX) - Organizace Strany zelených v Moravskoslezském kraji zásadně nesouhlasí s plány společnosti ČEZ na výstavbu jaderné elektrárny v Blahutovicích. Agentuře Mediafax to sdělil krajský lídr Strany zelených do poslanecké sněmovny Ladislav Vrchovský.

"Tento záměr je veden hlavně snahou ČEZ navyšovat objem vyrobené energie s cílem udržet a případně ještě zvýšit její vývoz do zahraničí. Společnost ČEZ tak prakticky spolu s prodávanou elektřinou chce vyvážet do zahraničí zdravé a bezpečné životní prostředí, a maximalizuje tak svoje zisky na úkor kvality života obyvatel České republiky," řekl Vrchovský.

O možné stavbě jaderné elektrárny v Blahutovicích, které jsou částí Jeseníku nad Odrou, se mluví už třicet let. Novou diskuzi vyvolal vloni v létě nový celorepublikový územní plán, který zahrnuje i rezervaci lokality Blahutovice pro novou elektrárnu.

V uplynulém týdnu o výstavbě jaderné elektrárny mluvil v Ostravě i generální ředitel ČEZ Martin Roman. Prohlásil, že elektrárna nebude stát v Blahutovicích dříve, než za 25 let, protože teď na ní nejsou peníze.

Otázku stavby jaderné elektrárny v Blahutovicích otevřel také už začátkem roku lídr kandidátky ODS v Moravskoslezském kraji Pavel Drobil poté, co zjistil, že stavba elektrárny se opět objevila v návrhu nové energetické koncepce České republiky, aniž by to někdo projednal s představiteli kraje nebo místních samospráv. "Není mým zájmem, aby se stavěla jaderná elektrárna v Blahutovicích, ale pokud je záměr v energetické kocepci státu, tak snad by se k němu měla vyjádřit i místní reprezentace, aby to opět nebylo o nás bez nás. Je třeba si uvědomit, že kvůli plánu elektrárny, která se možná bude a možná nebude stavět nejdříve za patnáct let, bude platit v Blahutovicích stavební uzávěra," upozornil Drobil s požadavkem, aby příslušné státní orgány jasně deklarovaly své plány a vytvořily prostor pro diskuzi k nim.

Ivana Gracková, grackova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688