TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  11.03.2010 14:51:02

Nedávno vybudovaná dálnice D11 do Hradce Králové se propadá

HRADEC KRÁLOVÉ (MEDIAFAX) - Dálnice D11 z Poděbrad do Hradce Králové, vybudovaná před třemi roky, se propadá. Na mnoha místech pohyby podloží vozovku zvlnily a pro provoz v plné rychlosti je nebezpečná. Proto je v kritických úsecích snížená rychlost na 80 kilometrů, řekl šéf hradecké krajské dopravní policie Karel Bušta.

Dopravní policisté na nebezpečí upozornili poprvé už před koncem loňského roku, narušených míst ale přibývá. "Při větší rychlosti kolem 130 kilometrů se auto citelně rozhoupe. Za určitých povětrnostních podmínek, jako je mokro, sníh a podobně, to může být velmi nebezpečné," řekl Bušta. Podle něj je zřejmě podloží písčité a propadání způsobuje sama hmotnost konstrukce, přetížené kamiony tedy stav pravděpodobně neovlivňují.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se snaží u dodavatelské společnosti Skanska uplatnit reklamaci, ale zatím není jasné, na čí straně je vina a kdo tedy vše zaplatí. Stále probíhají průzkumné vrty. Dálnici, která končí tři kilometry před Hradcem Králové, postavila Skanska, ale hydrogeologické průzkumy provádělo ŘSD. "My jsme si jisti, že jsme dodrželi všechny správné stavební postupy. Vypadá to, že někde v místech stavby je narušený vodní režim. Nejprve se ale musí upřesnit, o jaké místo jde," řekl Milan Zeman ze společnosti Skanska. Podle něj budou opravy rozsáhlé a zasáhnou do všech konstrukčních vrstev vozovky. Bude to znamenat uzavření vždy celého směru dálnice.

Dálnice D11 z Prahy končí tři kilometry před Hradcem Králové. Novější dvaačtyřicetikilometrový úsek mezi Poděbrady a Chýští, který stál 15 miliard korun, se zastavil před pozemky farmářky Ludmily Havránkové, které stát dosud nedokázal vykoupit či směnit. Nyní probíhají jednání mezi ní a státem o výměně jejích tří hektarů za jiné pozemky, ke kterým by mohla Havránková navíc získat do dlouhodobého pronájmu dalších zhruba 150 hektarů státní půdy. S navrhovanou dohodou statkářka souhlasí, nyní se upřesňuje konkrétní podoba dohody, která by mohla být hotová do 23. dubna.

Původní dohoda přitom byla, že Havránková získá výměnou za zhruba deset hektarů pozemků pod trasou dálnice přibližně 250 hektarů půdy. Nový kabinet ale v roce 2008 dohodu odmítl kvůli obavám, že by podobně rozsáhlé pozemky mohli v budoucnu požadovat i jiní majitelé problematických pozemků. Havránková nechce peníze, ale jiné pozemky, kde by mohla hospodařit. Už v minulosti odmítla návrh vláhy, která ji jako náhradu nabídla deset hektarů orné půdy a 48 milionů korun. Stát však později zjistil, že pro dálnici bude potřeba méně plochy, konkrétně tři hektary.

Bohuslav Štepánek, stepanek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688