TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.03.2010 13:21:01

Sobotka: Výroky ODS o bytech OKD jsou pouze součástí kampaně

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Prohlášení Občanské demokratické strany o kauze bytů OKD pouze součástí její předvolební kampaně, reagoval ve středu místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sociální demokracie podle Sobotky jako jediná strana tuto problematiku skutečně řešila.

"Celé vystoupení ODS je pouze součástí předvolební kampaně. Pokud se podíváte například na webové stránky, které organizuje a financuje Občanská demokratická strana, tak na nich naleznete všechny argumenty, jež zazněly na dnešní tiskové konferenci. Jedná se o webovou stránku www.cssdprotivam.cz," řekl.

Způsob, kterým občanští demokraté vedou svoji kampaň, podle Sobotky odrazuje občany od toho, aby přišli k volbám. "Jak ukazují průzkumy, odrazuje ODS dokonce i vlastní voliče. ODS se snaží vytvářet umělé aféry, aby odvedla pozornost od svých vlastních problémů, ať už je to korupce v Brně, problém kolem karty Opencard či osm miliard, které byly bez výběrového řízení zadány na ministerstvu obrany v gesci bývalého náměstka a dnešního ministra obrany Martina Bartáka," pokračoval.

Kauza bytů OKD podle něj trvá již dvacet let, během nichž nastaly tři zlomové okamžiky. "Tím prvním je rok 1990, kdy tehdejší ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, který reprezentoval ve vládě Občanskou demokratickou alianci, podepsal, že 45 tisíc bytů bude vloženo do OKD a bude v rámci OKD privatizováno.

Druhý mezník se podle Sobotky nachází v letech 1996 a 1997. "Vláda předtím vložila část akcií OKD do kuponové privatizace a nezískala za ně ani korunu. Převedla také část akcií na obce a města a nezískala také ani korunu. V letech 1996 a 1997 měla vláda v rukou již pouze těsnou majoritu v OKD. Polovina akcií byla rozdána zcela zdarma," řekl.

V těchto letech se také Fond národního majetku nezúčastnil navyšování základního jmění v OKD a vláda ztratila majoritu, pokračoval Sobotka. "V roce 1998, kdy poprvé vyhrála volby sociální demokracie, tak už vláda v OKD majoritu neměla," dodal.

Zatím posledním mezníkem byl rok 2004, kdy se prodala minorita akcií v OKD. "V té době nebyly prodávány byty, ale právě minoritní podíl. Vláda rozhodla, že povede exkluzivní jednání s jedním zájemcem, kterým byl vlastník majority v OKD. V roce 2004 vláda poprvé řešila problém bytů OKD, předtím to nikoho nezajímalo. Byly stanoveny podmínky, které garantovaly nájemníkům, že byty nebudou prodány nikomu jinému než právě jim," vysvětlil Sobotka s tím, že cena, za kterou byl prodán akciový podíl, vycházela z posudku vypracovaného Fondem národního majetku: "Za 46 % akcií OKD byla navržena cena 4,1 miliardy korun."

Sociální demokracie souhlasí s výzvou ODS, aby byla zveřejněna privatizační smlouva z roku 2004. "Pokud navíc při privatizaci skutečně došlo k tomu, že bylo privatizováno 1 200 bytů na Kladensku, aniž by to bylo uvedeno v materiálech, tak by se to samozřejmě mělo vyšetřit, to ČSSD zcela podporuje," prohlásil místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Podle jeho slov chtěli sociální demokraté pouze najít způsob, jak neporušit zákony a Ústavu, a přitom docílit dohody, která by chránila nájemníky. "Proto se byty společnosti pana Bakaly prodaly za symbolickou cenu, ale stát dal jasně najevo, že ty byty se nemohou stát běžným zbožím. A ty podmínky teď nejsou dodržovány, navíc dnes ani pořádně neznáme vlastníka," řekl Zaorálek.

Podle Zaorálka nebyla respektována podmínka privatizační smlouvy, že musí po dobu pěti let zůstat stejný vlastník: "Tady jasně nejsou dodržovány podmínky. A pokud dojde k veřejné podpoře, může stát od smlouvy odstoupit," řekl.

Kauza s byty OKD se táhne už od 90. let, kdy byly údajně v rozporu s tehdy platnými zákony vloženy do společnosti OKD a následně privatizovány. Ovšem tehdejší kroky už jsou podle právníků nevratné, protože jsou promlčené. Rozhodný je rok 2004, kdy stát prodal 45,88 procenta akcií OKD společnosti Karbon Invest tehdy trestně stíhaných podnikatelů Viktora Koláčka a Petra Otavy, a to bez výběrového řízení na základě exkluzivity. Součástí majetku OKD tehdy byl i rozsáhlý bytový fond, celkem 43 759 bytů. Poté vstoupil do společnosti Karbon Invest podnikatel Zdeněk Bakala. Noví vlastníci OKD se přímo ústy Bakaly v únoru 2005 oficiálně přihlásili ke všem závazkům uvedeným ve smlouvě o prodeji akcií OKD, zvláště pak k závazkům týkajícím se rozsáhlého bytového fondu. V oficiálním prohlášení slíbili připravit do tří let projekt na prodej bytů současným nájemníkům za podmínek uvedených ve smlouvě. Místo přípravy slibovaného projektu ale bytový fond v rozporu se smlouvou vyvedli ze společnosti OKD do firmy RPG. V roce 2008 Zdeněk Bakala oznámil, že si na žádný slib nepamatuje a s byty hodlá podnikat. V červnu letošního roku společnost RPG Industries oficiálně oznámila dopisem ministerstvu financí, že klíčový závazek uvedený ve smlouvě o prodeji akcií OKD vypovídá. Ten měl nájemníkům zaručovat předkupní právo k bytům, které užívají, za cenových podmínek, za nichž tyto byty společnost Karbon Invest získala.

Sdružení nájemníků bytů OKD po letech neúspěšné snahy prosadit své zájmy v rámci českého práva podalo letos v září stížnost Evropské komisi, protože smlouvu státu o prodeji OKD včetně bytového fondu z roku 2004 považuje za nedovolenou veřejnou podporu. Podle předsedy sdružení Macháčka byla odhadní cena bytů v době prodeje v průměru 155 tisíc za jeden, společnost Karbon Invest je získala za 40 tisíc s tím, že smlouvou potvrdila také několik závazků vůči nájemníkům, z nichž ani jeden nedodržela a nedodržuje. Sdružení Byty OKD usiluje o to, aby si nájemci mohli byty odkoupit za dříve deklarovaných podmínek, respektive za podmínek uvedených ve smlouvě o prodeji akcií OKD z roku 2004.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688