TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  05.03.2010 00:30:14

Senátoři rozhodnou o zdanění zaměstnaneckých výhod

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Spory kolem zdanění zaměstnaneckých benefitů vstupují v pátek do dalšího dějství. Vládní novela zákona o dani z přidané hodnoty (DPH), kterou odboráři požadovali, zdárně prošla hlasováním ve sněmovně, na což odboráři reagovali odvoláním stávky, nyní zákon projednají senátoři.

"Naše stanovisko bude negativní," řekla Mediafaxu Soňa Paukrtová, senátorka za TOP 09 a předsedkyně senátního klubu téže strany. "Také nesouhlasíme s tím, aby tato novela byla projednávána ve stavu legislativní nouze, protože k tomu podle nás není žádný důvod. Zákon o dani z přidané hodnoty prošel celkem nedávno a nebyly k němu žádné připomínky, takže nechápu, proč má být už o pár měsíců později projednáván ve stavu legislativní nouze," dodala.

Stejné stanovisko zaznívá i ze senátního klubu Občanské demokratické strany (ODS). "Bez ohledu na to, zda odbory stávku odvolaly nebo neodvolaly, my prostě nesouhlasíme s tím zákonem jako takovým," řekl Mediafaxu ve čtvrtek Tomáš Julínek, exministr zdravotnictví a předseda senátního klubu ODS. "Přijde nám naprosto nesmyslné, aby vláda v prosinci něco odsouhlasila, a pak z toho jen vyškrtávala nějaké věty. Ta záležitost si nepochybně žádá řešení, ale chce to komplexní změnu zákona, ne takovéto zásahy," dodal Julínek s tím, že postoj odborů s tím nemá co do činění.

Levicové strany v Senátu tomuto návrhu novely zákony již dříve deklarovaly svou podporu, ale protože TOP 09 a ODS mají dohromady v senátu 45 hlasů, zatímco Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) pouze 29, je výsledek hlasování de facto jasný předem. Na věci nemohou nic změnit ani nezařazení senátoři, jako například Petr Pithart či Jiří Čunek, protože nezařazených je dohromady sedm, což by ani v naprosté shodě s ČSSD na přehlasování pravice nestačilo.

"Pokud novela zákona neprojde Senátem, budeme se zkrátka snažit, abychom získali dostatek hlasů pro přehlasování senátorského veta ve sněmovně," řekl Jaroslav Pejša, šéf Odborového sdružení železničářů. To by se odborářům mohlo podařit, protože KDU-ČSL po jednání s odborovými předáky garantovala, že pokud odboráři odvolají stávku, novelu zákona svými hlasy proti případnému senátorskému vetu podpoří. Bezvýhradnou podporu požadavkům dopravních odborů trvale vyjadřují i komunisté a sociální demokraté. Koalice komunistů, sociálních demokratů a lidovců by na získání 101 hlasů měla bez potíží stačit.

Celý spor se točí kolem základu pro výpočet DPH u zaměstnaneckých benefitů. Mezi ty nepatří pouze režijní jízdenky, ale všechny nepeněžní náhrady, které zaměstnavatel svým zaměstnancům poskytuje. Mezi benefity se tedy počítá i teplá strava, příspěvek na ubytování, na dopravu a řada dalších výhod. Podle původního znění zákona platného od roku 2004 se daň počítala z ceny, kterou stanovil zaměstnavatel. Podle vládní novely zákona o dani z přidané hodnoty, která začala platit prvního ledna letošního roku, se však DPH nově počítá z "ceny obvyklé", což jinými slovy znamená cenu tržní.

Rozdíl mezi cenou, kterou stanoví zaměstnavatel, a cenou tržní je přitom často propastný. "Například celoroční vlaková jízdenka stojí běžného zákazníka přibližně 22 tisíc korun, ale železničář ji má za 250 korun," řekl Mediafaxu ve středu Jindřich Hlas, prezident Federace strojvůdců České republiky. "Jenže to nejsou srovnatelné produkty, protože třeba celoroční jízdenka běžného zákazníka opravňuje k používání první třídy, což se železničářů netýká," dodal Hlas s tím, že kdyby České dráhy měly platit DPH z 22 tisíc místo 250 korun, vyšlo by je to na přibližně 300 milionů korun. Na to by podle Hlase České dráhy neměly, takže by se zřejmě tento benefit zrušil.

Jaký bude další vývoj situace, je nyní těžké odhadnout. Jisté však je, že odboráři další stávku nevyloučili.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688