TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.03.2010 12:11:02

Deset miliard korun učitelům místo na obranu, hlásají Věci veřejné

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Věci veřejné mají program, jak přidat učitelům a neprohloubit schodek státního rozpočtu. Až deset miliard korun chtějí ušetřit v rezortu obrany a přelít do rezortu školství, prohlásili v úterý ústy stínového ministra školství Josefa Dobeše na tiskové konferenci.

"Potřebujeme dát podporu českým učitelům a pedagogům a za to získat kvalitu. Za poslední tři roky jsme se přesunuli z mírného nadprůměru do podprůměru. Situace je alarmující," zahájil tiskovou konferenci Dobeš s tím, že české školství potřebuje více peněz. VV navrhují vzít peníze rezortu obrany a přesunout je do kapitoly školství. "Nenavyšovali bychom schodek státního rozpočtu," dodal.

Podle Dobeše stačí prodat jeden transportér Pandur, aby se každému učiteli mohl na rok zvýšit měsíční plat o 200 korun. "Začínající učitelé mají 14 tisíc hrubého. Pokud bychom dali devět miliard z rezortu obrany, mohli bychom každému začínajícímu učiteli přidat pět tisíc korun," navrhl.

Věci veřejné chtějí přidat více pravomocí i ředitelům škol. Ti by totiž v závěru mohli rozhodnout, kterému učiteli přidat a kterému ne. V průměru by se mohlo každému učiteli přidat asi o tři tisíce korun, tyto peníze by byly v nenárokové složce osobního ohodnocení. Program je však určený především pro učitele základních škol. Za vyšší platy však Věci veřejné očekávají i zvýšení kvality práce kantorů. "Chceme zavést porovnání kompetencí žáků ZŠ a výsledky zveřejnit na internetu.

"Co se týká platů, je to výborný a konkrétní návrh. Ale samozřejmě záleží na osvíceném premiérovi a osvícených poslancích obou komor. Ale domnívám se, že je to podaná rukavice, aby se věci řešily, a od Věcí veřejných je to príma, že přicházejí s konkrétním návrhem," řekla ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová, která byla hostem tiskové konference.

Dalším krokem reformy školství by mělo být podle Věcí veřejných možnost srovnávat žáky už na základních školách, prosazovat státní maturity, zvýhodnit úspěšné studenty středních škol na vysokých školách a v neposlední řadě i povinné další vzdělávání pedagogů.

"Státní maturita to je letitý problém. Mělo by dojít k naprostému odpolitizování. Z toho se sejme ta obecná rovina a dostaneme se do té roviny věcné," prohlásil předseda Asociace učitelů základního školství Jaroslav Štercl.

"Učitelské povolání by mělo získat prestiž," dodal Štercl. Podle něj by se měl tak snížit odliv těch učitelů, kterým nestačí plat.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688