TNBiz (TN.cz)
Finance  |  26.02.2010 05:00:02

Firmy tají své majitele a žijí ze státního

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci poslali ve čtvrtek do dalšího čtení zákaz akcií na majitele. Z celkového počtu 8852 veřejných tendrů jich přes 1200 získaly společnosti s akciemi na majitele, "tajemných" firem, které dostávají státní zakázky, je 260, píší v pátečním vydání Hospodářské noviny.

Jednou z firem, za níž stojí anonymní majitelé a držitele akcií na jméno odmítá zveřejnit, je například kladenská stavební firma ČNES dopravní stavby. Předseda jejího představenstva Vladimír Dráb se nikdy netajil sympatiemi k ODS. Jeho lidé například demonstrovali v roce 2007 na podporu tehdejšího hejtmana Petra Bendla. Dobré vztahy se byznysmenovi hodí, jen loni dostala firma státní zakázky za téměř půl miliardy korun. Mimo jiné z rozpočtu ministerstva dopravy, které vede Gustáv Slamečka, kterého do vlády dosadila ODS, uvádí deník.

Za firmou stojí anonymní firma Interoil s akciemi na majitele. „Že bychom zveřejnili jméno majitele, nepřichází v úvahu, bylo by to nebezpečné. Já už se v tomhle byznysu pohybuji řadu let a vydírání jsem zažil na vlastní kůži. Šlo mi doslova o život. Nehodlám tomuto riziku vystavit akcionáře a jejich rodiny tím, že zveřejním jejich identitu,“ tvrdí podle Hospodářských novin Dráb.

ČNES ale není výjimka. Z databáze veřejných zakázek za rok 2009, kterou zpracovala společnost Czech Credit Bureau a kterou mají Hospodářské noviny k dispozici, vyplývá, že z celkového počtu 8852 veřejných tendrů jich přes 1200 získaly právě společnosti s akciemi na majitele. A právě z toho důvodu poslali ve čtvrtek poslanci do dalšího čtení zákaz akcií na majitele. Pokud návrh ČSSD a zelených sněmovna do voleb odsouhlasí, společnosti budou muset zveřejňovat, kdo drží jejich akcie. U řady z těchto firem totiž není jasné, v čí kapse končí veřejné peníze zda ne u lidí napojených na politiky nebo na podsvětí.

Zrovna ČNES třeba založil a poté v něm devět let působil jako šéf představenstva Jan Jezbera. Toho měly tajné služby i policie v hledáčku kvůli kontaktům na podsvětí. V 90. letech byl jednou z klíčových postav finančního impéria Interconex. To ovládalo například vytunelované litoměřické investiční fondy. A s ČNES dopravní stavby je přes Drába propojena i další tajemná akciovka, která loni získala zakázky od státu v hodnotě 314 milionů korun Pozemní komunikace Bohemia (PKB). Největší tendry byly od Ředitelství silnic a dálnic či od Středočeského kraje.

Ještě v roce 2008 byl předsedou představenstva této společnosti Dráb, propojení je zřejmé i ze zápisu z valné hromady z loňska, kdy část akcií držel právě ČNES. Současný šéf Tomáš Macenauer ale o vlastnících firmy hovořit odmítá. Macenauer přitom před svým angažmá v PKB pracoval pro středočeský krajský úřad jako ředitel jedné z jeho společností. A právě v té době, tedy během roku 2008, získala firma PKB podle Hospodářských novin od kraje zakázky ve výši půl miliardy korun.

S vedením Středočeského kraje je spojen také Filip Bušina, ze kterého hejtman David Rath (ČSSD) udělal svého náměstka. Když loni v létě zatkla Bušinu policie kvůli podezření z daňových úniků, vyšlo najevo, že do spleti jím ovládaných společností pravděpodobně patří i firma Stavby a.s. Ta loni dostala zakázky za osm set milionů, píší Hospodářské noviny.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688