TNBiz (TN.cz)
Finance  |  25.02.2010 02:00:18

Firmy v insolvenci mizí z dosahu věřitelů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Utíkají nám dlužníci, hlásí svou zkušenost s novým insolvenčním zákonem čtvrtečnímu vydání deníku E15 stále více tuzemských firem.

Nepoctiví dlužníci využívají možnosti prodat zadlužený podnik i v době insolventního řízení. „Pokud je společnost během krátkého času několikrát přeprodána, skutečný majitel nebo jednatel se hůře dohledává a vlastnická struktura se úspěšně zamlžuje,“ říká odborník na insolvenční právo Daniel Kaplan. To se podle právníků, které oslovil deník E15, děje v desítkách případů. Vrací se tak v rozsáhlejší míře praxe nastrčených majitelů, takzvaných bílých koní. „Situace, kdy jednatel a společník ukončí svou účast ve společnosti a převedou ji na třetí osobu, která není dostižitelná a závazky společnosti neplní, je velmi častá,“ potvrzuje Pavlína Čírtková z advokátní kanceláře Pelikán-Lužová.

Takovou zkušenost má třeba obchodník se vzduchotechnikou C.I.C., kterému dluží firma Kovelta přes tři miliony korun. Aniž by se to zástupci C.I.C. dozvěděli, společnost byla několikrát po sobě prodána a nynější majitel nekomunikuje s úřady. Dluh se tak stal nedobytným. „Insolvenční soudce i insolvenční správce nám otevřeně řekli, že s tím nemá smysl nic dělat,“ říká Jan Hřebec z firmy C.I.C. Poškozené firmy sice mohou podat trestní oznámení, ale aby uspěly, musely by prokázat, že šlo o trestný čin, tedy úmysl jednatelů či vlastníků poškodit věřitele. A to je podle právníků velmi složité, ne-li nemožné. „Dokazovat nekalý úmysl musí vždycky žalobce a neumím si představit, jak by to šlo prokázat,“ říká Čírtková.

Přeprodej na „bílého koně“ není úplně novým jevem. Dokonce i prodat firmu v konkurzu bylo možné již dříve. Ale rostoucí počet firemních insolvencí a alarmující nedobytnost pohledávek vytvářejí problém, který může ohrozit desítky firem, pokud jsou na pohledávkách existenčně závislé. Novela insolvenčního zákona platí od léta 2009. Jak ukazují zkušenosti předních advokátních kanceláří, které se specializují na konkurzní právo, správci často nemají při několikanásobné změně majitele zájem jednat. Buď případům nerozumějí, nebo nechtějí ztrácet čas na proniknutí do právního klubka, jež se nemusí podařit rozmotat.

Poškozené firmy zase nemají dostatek financí, aby si najaly špičkové právníky, kteří by pohnali viníky k trestní odpovědnosti. „Konkurzní a insolvenční právo je v praxi velmi složité,“ potvrzuje Kaplan. Počet firemních insolvencí v České republice roste. V roce 2008 se ocitlo v insolvenci 2913 firem, v loňském roce již 4570 společností. Hospodářská krize zvyšuje počet insolvencí i v západní Evropě (v průměru o pětinu) a Spojených státech.

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688