TNBiz (TN.cz)
Finance  |  24.02.2010 02:00:07

Splátkové firmy se stahují, Santander končí

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Byznys splátkových firem v Česku se propadá. Jednou z posledních obětí je velký poskytovatel půjček, společnost Santander Consumer Finance, jejíž vlastníci rozhodli o utlumení byznysu v Česku, uvedl deník E15 ve svém středečním vydání.

Firma už neposkytuje žádné úvěry, podle informací deníku E15 s výjimkou financování pro zastoupení Nissanu. V Česku bude Santander podle svého vyjádření spravovat jen existující úvěrové portfolio. Na celém trhu splátkových firem dochází k přelévání sil.

O čtyřicet procent loni klesl objem nově uzavřených úvěrů GE Money Multiservis. Ta mimo jiné ukončila spolupráci na financování nákupů s některými obchodními řetězci, podle zjištění E15 například s prodejcem nábytků Sconto či některými elektroprodejnami. O čtyřicet procent klesl také objem nových úvěrů GE Money Auto. Z přeskupování pozic ale těží jiní hráči. Nárůst nových úvěrů loni z desítky největších firem zaznamenaly dvě společnosti, Essox ze skupiny Komerční banky a Škofin. Ten výrazně navýšil ve svém portfoliu objem úvěrů na auta na úkor leasingu. Podle jednatelky firmy Jiřiny Tapšíkové podíl úvěrů vzrostl ze 43 procent v roce 2008 na 73 procent loni.

„Zájem o úvěrové financování v loňském roce pozitivně ovlivnila možnost odpočtu DPH pro všechny osobní automobily platná od dubna,“ dodala. Jedničkou na trhu spotřebitelských úvěrů je Cetelem, dvojkou Home Credit, který v žebříčku loni přeskočil Multiservis, i když oběma zmíněným firmám také loni objem nových obchodů klesl.

Podle mluvčího Cetelemu Martina Malého jsou za poklesem dva důvody, jednak snížení poptávky po půjčkách ze strany spotřebitelů, jednak zpřísnění pravidel pro poskytování úvěrů. Santander náležela na českém splátkovém trhu mezi větší hráče, v předloňském roce jí patřila v nebankovních úvěrech sedmá příčka. Tehdy sjednala nové úvěry za 2,4 miliardy korun, zatímco v loňském roce to bylo za 878 milionů korun. Bankovní dům se zaměřoval hlavně na financování vozidel, dříve poskytoval také spotřebitelské úvěry. Španělská bankovní skupina Santander rozhodla, že podobně jako v České republice ukončí úvěrový byznys také na Slovensku a bude se věnovat jiným regionům, například Španělsku a Latinské Americe.

„Santander se rozhodla přehodnotit svoji strategii v regionu střední a východní Evropy. V souvislosti s tím se soustředí na aktivity, které umožní efektivně čelit probíhající ekonomické recesi v tomto regionu. Tyto aktivity spočívají v optimalizaci obchodních činností při dodržování smluvních závazků s vybranými partnery s cílem snížit celkovou expozici společnosti v České republice,“ uvedla bankovní skupina ve svém oficiálním prohlášení.

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688