TNBiz (TN.cz)
Finance  |  22.02.2010 02:00:04

Lidem chybějí úspory pro případ ztráty práce

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zhruba desetina zaměstnaných lidí by výpadek rodinného příjmu způsobený nezaměstnaností řešila dalším zadlužováním u bank či nebankovních firem. Vyplývá to z průzkumu firmy Provident Financial, jehož výsledky v pondělí zveřejnil deník E15.

Podle průzkumu by další pětina o půjčku žádala rodinu či známé. Z lidí, kteří už nezaměstnaní jsou, se jich skutečně zadlužilo u bank či splátkových firem v době ztráty zaměstnání 15 procent. Pět procent požádalo o peníze své blízké.

"Tato skupina lidí se vydává na cestu do takzvané úvěrové pasti a často skončí u některé z firem z oblasti šedé ekonomiky. Ty jsou ochotny půjčit peníze tomu, kdo pravděpodobně nebude mít půjčku z čeho splatit, ovšem s rizikem vysokého penále a ručení nemovitostí. V případě nesplácení tak dlužník může přijít o veškerý majetek," komentoval výsledky průzkumu mluvčí Provident Financial Ondřej Holoubek.

Tento scénář podporuje i chování bank a větších nebankovních půjčovatelů, kteří úvěry lidem bez práce nedávají.

Markéta Šichtařová z Next Finance k výsledkům průzkumu dodává, že výhled na letošní rok není příliš optimistický, protože ekonomika zatím netvoří nová pracovní místa. Míra nezaměstnanosti se tak letos bude pohybovat kolem deseti procent.

"Podniky jako první propouštějí zaměstnance, kteří jsou nejlépe nahraditelní a do kterých dlouhodobě neinvestovali. To znamená, že mezi nezaměstnanými přibývají především lidé s nižším vzděláním a současně s nižšími úsporami," uvedla Šichtařová.

Výzkum, který proběhl na vzorku 558 zaměstnaných a 200 nezaměstnaných lidí, také ukázal, že pouhá tři procenta domácností mají sjednáno pojištění úvěru pro případ neschopnosti splácet, skoro čtyřicet procent lidí tento produkt vůbec nezná.

Z mezinárodního průzkumu Providentu, který proběhl letos v zimě v pěti zemích středoevropského regionu na vzorku 1500 lidí, vyplynulo, že pro rozhodování Čechů, u které firmy si vzít půjčku, je nejdůležitější to, zda jde o známou značku. Druhým klíčovým prvkem je doporučení firmy od známých, následované možností vzít si pojištění půjčky. Důležitá je také rychlost poskytnutých služeb a jednoduchá cenová politika.

Dále tuzemští účastníci průzkumu jmenovali požadavek, aby nebyly žádné sankce za opožděné platby a nakonec i to, aby se úvěrující firma neptala, na co dlužník peníze použije. Posledně zmiňovaný důvod je na rozdíl od Čechů hodně podstatný pro Maďary a Slováky.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688