TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  10.02.2010 12:41:01

Suverenita chce, aby akcie ČEZ byly na jméno

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Suverenita-blok Jany Bobošíkové vyzvala v úterý ministerstvo financí, aby se, jako zástupce státu ve společnosti ČEZ, zasadilo o změnu podoby akcií. Bobošíková požaduje, aby se zrušily listinné akcie na majitele a přeměnily se na akcie na jméno.

"Chceme vědět, kdo jsou vlastníci miliardového majetku a jak ho nabyli. Ministerstvo financí má možnost svolat valnou hromadu, na níž lze rozhodnout o změně akcií. K takové změně stačí souhlas tří čtvrtin přítomných akcionářů," uvedla Bobošíková.

Lídr Suverenity v Olomouckém kraji Jiří Rytíř doplnil, že jako právník klientů poškozených takzvanými komandy ČEZ podal další tři trestní oznámení. "Jedno se týká týrání zvířat při výcviku členů komanda. Ze zveřejněných záběrů je patrné, že při výcviku utrpěla minimálně jedna slepice. Další směřuje na vedení ČEZ za nadržování. Toho se podle mého názoru ČEZ dopouští, když ve prospěch svých zaměstnanců upravuje důkazy," řekl Rytíř.

Třetí trestní oznámení pak Rytíř podal na management společnosti ČEZ distribuce a. s., a to pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku. "Společnost nakonec ustoupila u některých lidí, které vinila z černých odběrů, od vymáhání škody. U několika případů údajně černých odběrů v hodnotě dva miliony 200 tisíc korun nechala promlčet své nároky a neobrátila se na soud. Na straně druhé ale odmítá klienty připojit a znovu je vydírají," uvedl Rytíř.

V této souvislosti vítá policejní návrh na žalobu 26 zaměstnanců ČEZ Měření za vydírání klientů. Právě tito zaměstnanci z oddělení NTZ používali nezákonné metody při vymáhání pohledávek za černý odběr elektřiny. Opakovaně měli bez povolení vstupovat na soukromé pozemky, kde hledali důkazy, že lidé obcházejí pravidla pro odběr elektřiny.

Odběratele, kteří se údajně snažili ČEZ ošidit s pomocí nepovolených přípojek nebo manipulací s elektroměry, tvrdým způsobem nutili k zaplacení vysoký pokut. Měli je vyslýchat v noci, hrozit trvalým odpojením elektřiny, oznámením na policii, soudy, a stupňující se vysokou pokutou v případě, že nebudou spolupracovat. Podle policie tak obvinění na dlužníky psychicky tlačili, dokud jim nepodepsali smlouvy o uznání dluhu.

Zuzana Fojčíková, fojcikova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688