TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  10.02.2010 01:00:11

Malí akcionáři Orka mají platit miliony na základě platebního rozkazu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Obvodní soud pro Prahu 1, který nařídil sdružení minoritních akcionářů společnosti Orco, SOS Orco a jeho šéfovi Luboši Smrčkovi zaplatit Orku pokutu za pomluvy, neřešil podstatu sporu. Uvádí to středeční vydání deníku E15.

Podle zjištění deníku E15 soud pouze vydal na základě žaloby platební rozkaz.

Orco s potěšením oznamuje, že soud v Praze nařídil sdružení SOS Orco a panu Smrčkovi zaplatit Orku odškodné. I když SOS Orco a pan Smrčka se proti tomuto rozhodnutí mohou odvolat, Orco a jeho zaměstnanci budou firmu dál bránit proti všem útokům,“ uvedlo Orco.

Proti platebnímu rozkazu se Smrčka prostřednictvím advokáta Josefa Lžičaře odvolá. „Platební rozkaz ještě nenabyl právní moci, s žalobou nesouhlasíme. Není specifikováno, z čeho Orco vyvozuje výši této škody. Až se odvoláme, teprve poběží právní řízení,“ uvedl Lžičař.

Spor inicioval spolumajitel Orca Jean-Francois Ott, který podal u městského soudu v Praze na SOS Orco žalobu na ochranu osobnosti. Řízení v této věci ještě nezačalo. Z této žaloby se pak odvozuje i zmíněná žaloba na výši pokuty. Podle Orka rozjeli počátkem roku 2009 Smrčka a SOS proti firmě pomlouvačnou mediální kampaň. V době, kdy se vedení snažilo zachránit firmu, prý muselo mrhat prostředky a časem, aby se bránilo útokům.

Mluvčí Orka Petra Zdeňková uvedla, že se už loni kvůli SOS Orco obrátili také na ČNB s podezřením, že minoritní akcionáři svými výroky manipulovali s trhem. „První podnět nám ČNB vrátila jako neopodstatněný. V případě druhého podnětu rozhodnutí ještě nepadlo,“ uvedla.

„Ano, tyto podněty jsme dostali, zabývali jsme se, respektive zabýváme se jimi,“ uvedl mluvčí ČNB Marek Petruš.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

Společnost Orco včera oznámila, že 29. ledna pražský soud nařídil sdružení SOS Orco (vedené panem Smrčkou), aby Orku zaplatilo odškodné ve výši 2,7 mil. (cca 100 tis. EUR) za zavádějící či falešné informace, které se týkaly Orka a jejího managementu. Jednou z takových informací bylo, že SOS Orco reprezentuje až 20% akcionářů, avšak na dvou valných hromadách zastupovalo méně než 1% akcionářů. Orco dále sdělilo, že se sdružením SOS Orco spolupracoval i James Woolf (šéf realitní společnosti Flow East) a Steven Davis (bývalý viceprezident Orka). Proti rozhodnutí soudu může být ještě podáno odvolání. SOS Orco během minulého roku vedlo proti Orku mediální kampaň a snažilo o odvolání managementu Orka, což se mu ale nepodařilo.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688