Jak si kdo ustele, tak si lehne

Spánek zabírá zhruba třetinu každého dne. Proto bychom měli pečlivě vybírat nejen místo na spaní, ale také to, v čem budeme spát. Řídit se můžete nejen osobním vkusem, ale také tím, co od materiálu očekáváte.  

Historie ložního prádla je delší než by se mohlo zdá. Nejprve lidé k přikrývání používali kožešiny, první textilie začaly vznikat až s rozvojem využitím rostlinných vláken a srsti. Bavlněnou přízi, kterou dnes výrobci používají k výrobě povlečení, znali téměř ve stejné podobě již staří Egypťané. Stopy bavlněných tkanin byly také objeveny v jeskyních v jižním Mexiku a jejich původ je datován kolem 5. tisíciletí před naším letopočtem. Jak už tomu bývá, nejdříve si tento luxus mohli dovolit jen ti nejbohatší, král a několik rodin nejvyšší šlechty. S bohatnutím středních vrstev se ale používání povlečení rychle rozšířilo a patřilo k základní výbavě každé nevěsty. K největšímu rozšíření povlečení došlo na konci 18. století v době vzniku prvních tkalcovských manufaktur. Se zavedením průmyslové výroby v 19. století se ještě více rozšířilo jeho používání.

Žehlit nebo nežehlit?

Během rozvoje povlečení se měnily nejen vzory, ale i materiály. Stálicí je klasické bavlněné povlečení. Čím větší gramáž bavlny vyberete, tím kvalitnější povlečení bude. Dříve ve výbavě nevěsty nechybělo povlečení z damašku. Jedná se o velmi kvalitní bavlněné povlečení.

Dostupné jsou i směsi bavlny a polyesteru. Tato směs zaručuje stálobarevnost, rychle schne a především, nemusí se žehlit. Velice oblíbené je také krepové povlečení, které nabízí stejnou výhodu – žádné žehlení.

Máte-li rádi pocit luxusu, určitě sáhněte po saténovém povlečení. Pokud vsadíte na povlečení z nežehlivého saténu, tzv. MAKO satén, opět není nutné ho žehlit. U klasického saténového povlečení se většinou jedná o bavlněný satén s lesklou úpravou, který oceníte v teplých letních měsících, kdy příjemně hladí.

V zimě naopak sáhněte po povlečení z flanelu, které vás příjemně zahřeje. Do módy se opět vrací povlečení lněné. To bylo dříve hojně využíváno především v chudých domácnostech. Dnes je již toto povlečení přizpůsobivější a měkčí. A čím častěji budete lněné povlečení  prát, tím více bude měknout.

Nepostradatelné doplňky

U povlečení si můžete vybrat také systém zapínání. Dříve zavazování na tkalouny nahradilo zapínání na knoflíky, ale dnes je stále oblíbenější moderní zapínání na zip. Nemusíte se omezovat ani na klasickou velikost povlečení, tedy na polštář 70x90 cm a přikrývku 140x200 cm. Stále více získává na oblibě francouzská deka. Ani na tu dnes není problém sehnat odpovídající povlečení. 

Kromě povlečení je potřeba ještě prostěradlo. Pokud máte rádi klasiku, nemusíte ho mít už jen v bílé barvě. Na trhu jsou již sady, které obsahují prostěradlo se stejným vzorem jaké má povlečení. Jestliže spíte divoce a vadí vám shrnuté prostěradlo, zvolte napínací. Na výběr máte hned dvě varianty materiálu. Froté prostěradla jsou vyrobena ze smyčkového napínacího úpletu, žerzej prostěradlo je vyrobeno z hladkého čistě bavlněného napínacího úpletu. 

Nepřeberné množství vzorů

I vzory prodělaly vývoj. Jednobarevné rovné pruhy, vystřídaly mnohem nápaditější vzory a daleko lepší techniky barvení. Metodou fototisku lze vytvořit povlečení s autentickými motivy květin, kamínků nebo nebe. Správným dekorem povlečení můžete proměnit svoji ložnici během chvíle. Usínat na louce, v povlečení jako na zámku, a nebo si připomenout noci strávené u babičky na chalupě.

 

Více na www.4home.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky