TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.02.2010 14:36:01

Zeman: Hrozba globálního oteplování je hysterie, kterou vyvolali ekologičtí lobbisté

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Hrozba globálního oteplování je hysterie, kterou vyvolali ekologičtí lobbisté, řekl agentuře Mediafax šéf Strany práv občanů (SPO) Miloš Zeman. Globální oteplování se s globálním ochlazováním střídá od počátku historie planety, připomíná Zeman.

"Globální oteplování je v lidské historii po tisící prvé. Globální oteplování je v historii planety po miliónté prvé. Stejně tak je zde po tisící prvé a miliónté prvé globální ochlazování," říká Zeman.

Lídr SPO poukazuje na zjištění zahraničních vědců, že posledních pět let se dokonce globální teplota snižuje. "Pokládám teorii globálního oteplování za tvrzení, které je založeno na lidské pýše, tedy tvrzení, že lidstvo svojí emisí skleníkových plynů může způsobit dramatické kolísání teplot na Zemi," vysvětlil Zeman.

Expremiér je přesvědčen, že hysterii týkající se globálního oteplování má na svědomí ekologické lobby. "Solární a větrné elektrárny musí daňoví poplatníci pilně dotovat, aby tyto firmy vydělávaly na obnovitelných zdrojích energie. Nikoho ale nenapadne, že protože slunce svítí jenom někdy a vítr fouká také jenom někdy, potřebujeme vybudovaný systém hnědouhelných, nukleárních a vodních elektráren, protože lidé potřebují elektřinu stále," uvedl Zeman s tím, že investice do obnovitelných zdrojů jsou vyhazováním peněz.

"Kdyby nebyl přijat zákon, který solární a větrné elektrárny bohatě dotuje, nikdo by je nestavěl," shoduje se Zeman s názory prezidenta Václava Klause.

"Já mám na Vysočině tvrz ze 16. století, která byla postavena italským renesančním architektem v době, kdy u nás bylo globální oteplování. Pak přišla malá doba ledová. To znamená, tyto cykly se střídají naprosto nezávisle na lidské činnosti," podává příklad Zeman.

Dalším podobným příkladem je podle expremiéra vývoj krajiny Grónska. "Grónsko, Greenland, tedy Zelená země byla ve 13. století pokrytá pastvinami. Odmítám názor, že těch pár Vikingů a Eskymáků tam vyprodukovalo tolik CO2 a dalších skleníkových plynů, že by v Grónsku způsobili oteplení. Těch 14 farností, které tam pak byly, vymřely hladem, protože tam kvůli globálnímu ochlazení přišel led a záchranná výprava se k nim nestihla dostat," doplnil Zeman.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688