TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  01.02.2010 20:34:00

Obama žádá od Kongresu rekordních 708 miliard dolarů na vojenský program

Mediafax

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Americký prezident Barack Obama v pondělí požádal Kongres o schválení rekordního vojenského rozpočtu 708 miliard dolarů (13,2 bilionu korun) na fiskální rok 2011. Informuje o tom agentura Reuters.

Návrh zahrnuje nárůst 3,4 procenta základního rozpočtu Pentagonu a 159 miliard dolarů (téměř tři biliony korun) na financování amerických vojenských operací v Iráku, Afghánistánu a Pákistánu.

Návrh mimo jiné obsahuje 33 miliard dolarů (618 miliard korun) jako dodatečné prostředky pro fiskální rok 2010, kterými se mají pokrýt rostoucí náklady na armádní a výzvědné operace v Afghánistánu a Pákistánu a na stahování vojáků z Iráku. Tyto prostředky nejsou součástí téměř 130 miliard dolarů (2,4 bilionu korun) schválených pro tento fiskální rok, který končí 30. září.

Součástí návrhu je dále zrušení několika velkých zbrojních projektů včetně zakázek pro společnost Boeing na výrobu dopravního letounu C-17. Tím by se ušetřilo 2,5 miliardy dolarů (46,8 miliardy korun). Další omezení se týká projektu druhého velkého bitevníku společnosti Lockheed Martin, čímž by se ve fiskálním roce 2011 ušetřilo až 465 milionů dolarů (8,7 miliardy korun) a z dlouhodobějšího hlediska i více než jedna miliarda (přes 18 miliard korun).

V rámci navrhovaného rozpočtu by měla být také zastavena výroba nového křižníku nebo plán na nový varovný protiraketový satelit. Namísto toho se počítá s navýšením výdajů na nový družicový systém SBIRS od Lockheed Martin.

Systém šesti družic SBIRS dokáže ve výšce až 35 tisíc kilometrů zaznamenat a určit místo odpalu balistické střely a získat informace o jejím cíli. Kromě toho umí vyslat signál dalším protiraketovým systémům, aby bylo možné střelu co nejefektivněji zlikvidovat.

Dalších financí by se v rámci rozpočtového návrhu dočkal vývoj nových zbraní. Je mezi nimi stíhačka F-35, nová ponorka k odpalu balistických střel, nové typy pozemních vozidel nebo průzkumné letadlo P-8 od Boeingu.

Další peníze půjdou také na bezpilotní letadla a vrtulníky či na prostředky ke zlepšení kybernetické bezpečnosti.

Zdenek Gazur, gazur@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688