TNBiz (TN.cz)
Investice  |  26.01.2010 01:00:09

KSČM chce vrátit nemocenskou do původního stavu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) chce obnovit proplácení nemocenské za všechny kalendářní dny a zrušit třídenní karenční lhůtu, během níž nemá zaměstnanec na náhradu mzdy právo. Novelu zákona, kterou navrhuje Miroslav Opálka (KSČM), projedná sněmovna na 67. schůzi, která začne v úterý.

Změny v návrhu se týkají přechodu proplácení mzdy za nemocenskou dovolenou z původních proplácených pracovních dnů nebo svátků na všechny kalendářní dny. Dále tímto návrhem chce poslanec zrušit karenční třídenní lhůtu bez náhrady na plat v případě pracovní neschopnosti. "Pokud zaměstnanec s nepravidelnou pracovní dobou pracuje pět dnů v měsíci a tři dny z nich je nemocný, tak samozřejmě dostane peníze za dva dny práce, což je skoro nic," řekl poslanec.

Kromě základní změny zrušení karenční lhůty, Opálka navrhuje, aby náhrada byla vyplácena za více dnů a nárok z vyměřovacího nákladu snížen z 60 procent na 40 procent. "Což vychází na zhruba 56 procent za den," dodal poslanec.

Opálka chce podle svých slov tímto návrhem upozornit vládu na rozdíly, které vznikají právě mezi zaměstnanci s pravidelnou pracovní dobou a zaměstnanci ve službách, kteří nemají šanci na normální výplaty, pokud jsou tedy nemocní během prvních tří dnů, čímž vlastně dochází podle poslance k diskriminaci těchto zaměstnanců. Podle Opálky tratí na současném stavu především strojvůdci, zdravotníci a ostatní lidé, kteří pracují ve službách.

S tímto návrhem nesouhlasí však ministerstvo zdravotnictví a již v minulosti k němu připojila nesouhlasné stanovisko vláda. Dále jsou proti poslanci za Občanskou demokratickou stranu, protože zavedení tzv. karenční lhůty, během níž nemá zaměstnanec nárok na náhradu mzdy, proběhlo za působení Topolánkovy vlády. "V České republice byla nemocnost dlouhodobě vyšší, i když k tomu není důvod, nyní se snížila, takže zavedení karenční doby je očividně účinným nástrojem," řekl v minulosti exministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Jiří Táborský, Denisa Šindlerová, Adriena Růžičková, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688