TNBiz (TN.cz)
Finance  |  21.01.2010 19:10:01

ČSSD má nový plán boje proti krizi, chce snižovat schodek i nezaměstnanost (21.1.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Hlavní prioritou ČSSD a jejího programu Cesta z krize je snížit schodek státního rozpočtu tak, aby Česko mohlo přijmout euro nejpozději v roce 2015. Předseda ČSSD Jiří Paroubek to řekl ve čtvrtek na konferenci Hledání východisek ze současné hospodářské krize.

Proti rozpočtovému schodku chce sociální demokracie bojovat vyššími daněmi pro nadstandardně vydělávající a progresivním zdaněním firem. Lidé, kteří vydělávají nad 1,2 milionu korun, by podle návrhu sociální demokracie byli zdaněni sazbou 38 procent, daň z příjmů firem by se zvýšila ze současných 19 na 21 procent. To by podle ČSSD mělo přinést úsporu devět až 11 miliard .

Paroubek upozornil na to, že hlavní zlo v rámci krize je nezaměstnanost. "Krize zničila 150 tisíc pracovních míst a tento stav je nutné napravit," uvedl. V této souvislosti Paroubek navrhuje rozvíjet "zelenou" ekonomiku a "zelená" pracovní místa a vytvořit státní politiku zaměstnanosti. Měl by se zpracovat komplexní materiál, jakýsi návrh politiky státu v oblasti dopadu na zaměstnanost u vzdělávání mládeže a dospělých, výzkumu a vývoje, politiky státních zakázek, ochrany práce a podnikání, investiční politiky. Provést revizi administrativních a institucionálních bariér pro práci a podnikání. Lze například kombinovat podporu v nezaměstnanosti a podnikání s otevíráním více možností uplatnění ve veřejných pracích pro města a obce.

ČSSD navrhuje ve svém programu boje proti krizi zrušit snížení sociálního pojistného. Tím by se uspořilo až deset miliard korun. Měla by se zvýšit spotřební daň na tvrdý alkohol a tabák, což by do státní pokladny přineslo čtyři až šest miliard korun.

Prosazuje kontrolu účelnosti státních výdajů (přínos tři až pět miliard korun), prověření všech uzavřených smluv státu (pět až deset miliard korun), audity výdajů ministerstev a státních úřadů (dvě až čtyři miliardy korun), nový systém zadávání veřejných zakázek (pět až 15 miliard korun) a tvrdé postihy daňových úniků (pět až deset miliard korun).

"Jde nám o to ukázat, jakými opatřeními lze překonat hospodářskou krizi," uvedl Paroubek.

V sociální oblasti chtějí sociální demokraté zavést půjčky pro studenty na bázi stavebního spoření, zavedení úvěrů pro mladé manžele či vrácení mateřské na původní úroveň, zvýšení sociálního stipendia a dotací na studentské vědecké soutěže, zrušení poplatků u lékařů, jednorázové kompenzace seniorům a spuštění výstavby levných malých bytů ve velkých městech.

Celkové náklady svých opatření odhadla ČSSD na deset až 11 miliard korun ročně. Rozpočtové přínosy svých plánů předpokládá ČSSD ve výši 35 až 45 miliard korun ročně.

Materiál, který strana na mezinárodní konferenci představila, je podle Paroubka souhrnem základních opatření, na kterých by měla pracovat nejen Česká republika, ale společně i další evropské země.

Plán ČSSD ostře zkritizovala ODS. Její ekonomický expert Martin Kocourek tvrdí, že opatření Jiřího Paroubka a Bohuslava Sobotky jsou většinou jen prázdné proklamace, které nenabízí konkrétní řešení. Důsledkem bude zvyšování nezaměstnanosti, růst daní a krach řady firem. "Socialisté chtějí také zavádět daně úplně nové. To povede k prudkému zvýšení cen a masivnímu propouštění. Firmy totiž nebudou schopny za zaměstnance platit vyšší odvody," uvedl.

Lidovci přístup sociální demokracie odmítají, podle nich není možné zatížit občany a podnikatele zvýšením daní a poplatků bez úspor ve veřejných výdajích veřejné moci. "V návrhu ČSSD je také předvolební populismus, jestliže hovoří o současné nemožnosti odškodnit církve," prohlásil předseda strany Cyril Svoboda s tím, že návrh na odškodnění v tuto chvíli nikdo nepředkládá. "Doufám, že to není vliv lobbistů, který brání sociální demokracii podpořit návrh na řádné zpoplatnění hazardu," dodal.

Adriena Ružicková, ruzickova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688