Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  21.01.2010 09:35:34

Komentáře: Prodej aktiv CME na Ukrajině je jednoznačně pozitivní signál

Společnost CME oznámila, že prodá svá ukrajinská aktiva (Studio 1+1 a Kino) za 300 mil. USD a dalších odhadovaných 19 mil. USD na financování nákladů ukrajinských aktiv v době mezi podepsáním a uzavřením transakce. Dohromady by to tedy bylo cca 319 mil. USD (4,9 USD či 90 /akcie). Kupujícím je společnost Harley Trading Limited (vlastněná Igorem Kolomoiským – ředitel a akcionář CME). Kupující zaplatí 30 mil. USD dne 1. února a zbývající částka bude uhrazena při uzavření smlouvy. Transakce by měla být uzavřena ve druhé polovině dubna.

 

Zprávu vnímáme jednoznačně pozitivně, jelikož ukrajinská aktiva generovala ztrátu již na úrovni EBITDA a náš výhled hospodaření pro Ukrajinu nebyl příznivý. CME se nyní může lépe zaměřit na existující operace a zlepší jí to provozní a strategické možnosti či zvýší likviditu.

 

Ukrajinská aktiva vlastnila CME společně s Igorem Kolomoiským, který držel 49% podíl. Kolomoiský totiž v červenci 2009 koupil od CME 49% podíl výměnou za 100 mil. USD v hotovosti a TV TET (menší TV stanice), což pomohlo zlepšit financování ukrajinských operací. CME zároveň měla opci na prodej 51% podílu za 300 mil. USD platnou 1 rok od uzavření transakce, které dosud nebylo oznámeno (mělo tak být učiněno ve 4Q09). Dle CME opce měla být využita v případě, že by se situace na ukrajinském trhu během příštího roku nevyvíjela dle očekávání společnosti. V minulosti CME investovala cca 350 mil. USD do nákupu aktiv na Ukrajině, z toho 330 mil. USD za 40% minoritní podíl ve Studiu 1+1 (v roce 2008).

 

Hospodaření na Ukrajině bylo silně zatíženou probíhající ekonomickou recesí (HDP: oček. -13% v roce 2009) a intenzivním konkurenčním bojem ze strany ostatních hráčů na trhu, což vedlo ke výraznému snížení cen reklamy. V důsledku toho došlo k silnému propadu tržeb z reklamy (oček. -68% r/rr. 2009). CME plánovala, že v roce 2012 dojde na Ukrajině k návratu do zisku na úrovni EBITDA, kdežto my jsme čekali, že by se tak mohlo stát až po roce 2013 (viz tabulka). Jelikož ukrajinská aktiva neměla příznivý dopad na hodnotu společnosti, tak proto hodnotíme jejich prodej jako dobré rozhodnutí.

 

Ukrajina – existující projekce hospodaření

 

mil. USD

2007

2008

2009e

2010e

2011e

2012e

2013e

Tržby

127

99

32

59

72

87

95

r/r

30%

-22%

-68%

86%

22%

21%

10%

EBITDA

-35

-35

-41

-35

-26

-11

-4

r/r

-11%

-248%

19%

-15%

-27%

-56%

-66%

Zdroj: CME, ATLANTIK FT

 

Domníváme se, že hotovost získaná prodejem ukrajinských operací může být využita zejména na rozvoj aktivit CMEBulharsku, které si do budoucna vyžádají vysoké investice. Nelze také vyloučit, že by CME mohla v Bulharsku provést akvizici největší TV v Bulharsku (bTV), o jejímž prodeji se již dlouhodobě spekuluje. Na koupi 100% podílu by však CME pravděpodobně neměla dostatek hotovosti (zvýšení zadluženosti není možné kvůli podmínkám současného dluhu), což by mohlo být vyřešeno koupí pouze částečného podílu. Každopádně zvýšení likvidity a vylepšení budoucího cash flow (Ukrajina generovala záporné cash flow) je pozitivním rysem prodeje ukrajinských aktiv.

Patrick Vyroubal

Je třeba zmínit, že společnost ke konci 3. kvartálu držela v hotovosti 500 mil. $. Zmíněný prodej ji navýší na 800 mil. $. Zpráva je v krátkodobém období pozitivní. Prodejní cena znamená peněžní příjmy 4,9 $ na akcii (o podobné číslo posílilo CME v noci v USA). Na druhé straně dlouhodobý výhled růstu Ukrajiny je obrovský. Tento fakt bude negativní pro ocenění CME. Věříme, že CME použije získanou hotovost na nákup dalších aktiv v regionu SVE (například Bulharsko je možným cílem, protože Newscorp se zajímá o prodej bTV). Celkově by měl pozitivní efekt v krátkodobém období převážit, zatímco akcionáři by měli být ostražití ohledně možných oznámení společnosti, jak plánuje použít hotovost.

R. Kramule, V. Kminek

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688