TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  14.01.2010 18:28:07

FOCUS WEF: Největší riziko pro globální ekonomiku je další pokles ceny aktiv

Mediafax

ŽENEVA (MEDIAFAX) - Největším rizikem pro globální ekonomiku pro letošní rok je další kolaps cen aktiv, vyplývá ze čtvrteční zprávy Světového ekonomického fóra (WEF).

Analytici světového ekonomického fóra na stupnici nejvýraznějších rizik pro globální ekonomiku pro letošní rok uvádějí snížení čínského ekonomického růstu pod šest procent. Nejnákladnější možná rizika, která by si vyžádala náklady vyšší než jeden bilion dolarů, jsou růst cen ropy a snížení míry globalizace v rozvinutých státech.

Nejpravděpodobnější (více než 20procentní šance) a nejnákladnější (náklady vyšší než bilion dolarů) je však další pokles cen aktiv. "Fakt, že další možný pokles ceny aktiv představuje pro globální ekonomiku největší riziko, svědčí o ´efektivitě´ vládních stimulů a regulačních opatření, a vyvolává otázky ohledně pružnosti globální ekonomiky," uvádí zpráva. Autory v tomto ohledu znepokojuje zejména pokles amerického dolaru a počet korporátních bankrotů v oblasti malého a středního podnikání, který je "stále ještě značný". "Nezaměstnanost v USA na úrovni deseti procent je rovněž výrazně vyšší, než 6,5procentní úroveň, s níž ve svých kalkulacích počítají vydavatelé kreditních karet," uvádí zpráva. Obavy analytiků rovněž vyvolává možný pád ceny nerezidenčních nemovitostí.

Jako další velmi pravděpodobné riziko uvádějí autoři studie zpomalení čínského ekonomického růstu pod šest procent. "Ekonomika Číny se tváří, že cestu globální krizí zvládá bez problémů. Je však třeba si uvědomit, že řada domácích impulzů ekonomického růstu pochází z růstu objemu půjček a úvěrů, což může vést ke špatné alokaci prostředků a další bublině na finančním trhu. To by pak mohlo vést k velmi ostrým korekcím," uvádí zpráva. Čínská vláda navíc podle Světového ekonomického fóra stojí před problémem jak povzbudit domácí poptávku, která by byla schopna eliminovat výpadek exportu způsobený globální ekonomickou krizí.

Čínská ekonomika však problémové symptomy zatím nevykazuje: Její tempo růstu by v letošním roce mohlo dosáhnout až 16 procent, uvádějí vládní analytici. "Pokud vláda v letošním roce bude aplikovat stejná stimulační opatření jako v loňském roce, tak reálně hrozí přehřátí ekonomiky," uvádějí analytici z Čínské akademie sociálních věd s tím, že vysoký ekonomický růst však pravděpodobně zvýší inflační tlaky. Očekává se, že čínská ekonomika za loňský rok vykáže růst o 11,6 procenta, v roce 2008 expandovala o 8,5 procenta.

"Snížení míry globalizace" u vyspělých států sice není nejpravděpodobnější výzvou pro globální ekonomiku v letošním roce (pravděpodobnost je přibližně desetiprocentní), nicméně náklady plynoucí z tohoto potenciálního fenoménu mohou dosáhnout více než bilionu dolarů. Mezi konkrétní projevy nižší míry globalizace patří zejména růst protekcionismu. "Některé součásti protikrizových plánů jednotlivých vlád mohou být vnímány jako protekcionistická řešení, která omezují přeshraniční tok peněz," uvádí zpráva. Mezi typický protekcionistický rys přitom patří takzvané šrotovné, které do svých stimulačních opatření implantovala značná část evropských zemí i USA. Mezi další projevy nižší provázanosti ekonomik pak patří makroekonomická nestabilita a sociální nepokoje vzniklé kvůli růstu míry nezaměstnanosti, uvádí WEF.

Dalším podstatným rizikem, které by mohlo globální ekonomiku ochudit o více než bilion dolarů, je další růst cen ropy. Ten dosáhl svých historických maxim v létě 2008, kdy se barel ropy prodával za 147,27 dolaru, což na měnových, komoditních i akciových trzích způsobilo paniku. Ke konci roku 2008 sice cena ropy klesla ke 40 dolarům za barel, nicméně nyní, po dvanácti měsících, je opět dvojnásobná.

Tím však výčet možných rizik nekončí, Světové ekonomické fórum totiž varuje před dalšími potenciálními hrozbami: volatilita cen potravin, pokles amerického dolaru, fiskální krize, náklady spojené s přílišnou regulací či pokles investic do infrastruktury.

Na globální ekonomiku však budou mít vliv i další, nepřímé, fenomény. Jde například o mezinárodní terorismus, geopolitickou nestabilitu (Írán, Severní Korea, Afghánistán), extrémní počasí, pandemii, migraci či korupci.

Zpráva Světového ekonomického fóra upozorňuje, že nejvýraznější riziko vyvstává z možné kombinace výše zmíněných hrozeb. "Větší vazby mezi jednotlivými riziky znamenají výraznější míru systematického rizika, než tomu bylo kdy dříve."

"Globální rizika neexistují sama o sobě, v izolaci od všeho ostatního, osamocena v čase a prostoru. To je naše premisa a východisko k problémům, jimiž se zabýváme, a letošní zpráva ukazuje, že propojenost jednotlivých rizik je bezprecedentní," dodává Klaus Schwab, zakladatel a výkonný předseda Světového ekonomického fóra.

S tím souhlasí i Robert Greenhill, provozní ředitel Světového ekonomického fóra. "Zjištění v této zprávě potvrzují, že musíme čelit výzvám, které vznikly bezprecedentním propojením mezi jednotlivými riziky. Finanční krize a pozdější recese vytvořily velmi zranitelné prostředí, kde se rizika, která nejsou včas podchycena, mohou změnit v zítřejší novou krizi," uvedl Greenhill.

První světové ekonomické fórum se uskutečnilo v roce 1971 ve švýcarském Davosu.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax infografiku)

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688