TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.01.2010 15:21:01

Jména nepoctivých studentů na plzeňských právech by se měla zveřejnit, soudí Dvořáková

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nepoctiví studenti na plzeňských právech by měli být postaveni před etickou komisi univerzity a měla by se zveřejnit jejich jména. Ve středu to během zasedání školského sněmovního výboru oznámila šéfka Akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Dvořáková navrhuje, aby ti studenti, u kterých je evidentní, že tituly získali nepoctivě, například místo tříletého studia PhD. za pouhé dva měsíce, byli předvolaní před etickou komisi univerzity a před etickou komisi Akademie věd. "V šesti případech je to evidentní a tito studenti by měli být prošetřeni a jejich jména zveřejněna," uvedla Dvořáková. Šéfka Akreditační komise se domnívá, že by pak celá situace nezávisle na vyjádření soudů nebyla zametena pod koberec a o těchto lidech se vědělo, že získali tituly nepoctivým způsobem. Etická komise podle ní sice nemůže titul odejmout, ale může rozhodnout, že byl přidělen v rozporu s jakýmikoliv standardy. To by podle ní mělo vést k tomu, že dotyčný člověk titul nebude používat.

"Když budou všeobecně známi, tak nebudou moci svých titulů využívat, i když je soud eventuálně osvobodí," uvedla. S Dvořákovou ze začátku v tomto postupu rektor Jiří Pospíšil (ODS) nesouhlasil, ale nakonec jí minulý týden slíbil, že se vydá touto cestou. "V podstatě jde o to, aby veřejnost měla další nezávislé vyjádření akademické obce a ne jen soudní rozhodnutí," dodala Dvořáková.

U doktorského studia komise našla podle Dvořákové případ měsíc a půl dlouhého studia, jedna z prací byla svázána a dávána do knihovny půl roku poté, co byla obhájena, a některé posudky vznikaly dříve, než dotyčný nastoupil ke studiu. V dalším případě prý zkoušející u rigorózních zkoušek neměl dostatečnou kvalifikaci. "A tam, kde dojde ke kumulaci takových věcí, by se měla univerzita pokusit odebrat tituly a práce předložit na etickou komisi," zdůraznila Dvořáková.

Právnická fakulta Západočeské univerzity čelí kritice za to, že na ní někteří studenti získali titul v podivně zkráceném období a v knihovně fakulty chybí řada diplomových a rigorózních prací. Ministryně školství Miroslava Kopicová dokonce v minulosti pohrozila, že by se fakulta mohla i zrušit. Z čela fakulty odstoupilo vedení a novým děkanem byl zvolen bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Petr Vlasák, vlasak@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688