Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  12.01.2010 08:09:32

DOWER-D: NWR - a ti další!

Fenomémen těchto dnů je uhelná NWR, graf 1. Roste "jako splašená". Jedná se podle našeho názoru o smíšenou reakci - na (1) zvýšení doporučení, (2) obecný trend příklonu k těžebnímu sektoru a (3) předcházející hluboké ztráty tohoto titulu v nedávné minulosti - kombinovanou s poměrně (4) nízkou likviditou tohoto titulu, která má za následek, že každá jen trochu větší nákupní objednávka se realizuje déle a to vede i k růstu ceny.

Graf 1, NWR, OS MACD a Bollingerova pásma k 11.1. - pro zvětšení klikněte

Růst akcií NWR tedy není, v porovnání například s ČEZ, graf 2, podpořen dostatečně vysokými objemy, aby zásadně ovlivnily celý tuzemský trh. To činí z NWR a jeho růstu velmi křehkou, ošidnou a spekulativní investici. Smyslem této poznámky ale není "očerňovat" rekordní růst NWR, ale upozornit na širší souvislosti a sílu toho kterého titulu, tedy i na nebezpečí cílených spekulací.

Graf 2, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 11.1. - pro zvětšení klikněte

A jsme u objemů. Ty úterní sice nedosáhly pondělní výše, ale opět potvrdily ponovoroční růst objemů. A to je dobrá zpráva.

Hlavním faktorem do těchto dnů byly po novém roce především technické faktory investování. Tuzemský trh zatím nereagoval ani tak na makrodata či fundamentální informace, ale podřídil se především technickým aspektům. Brzy se to už ale změní. V tomto týdnu se rozběhne výsledková sezóna za rok 2009 a právě ona přinese nový impulz na akciové trhy - a fundamentální faktor.

Tento týden tedy bude přechodem mezi technickými a fundamentálními faktory, které budou ovlivňovat světové akciové trhy. A projevilo se to už včera na amerických trzích. S napětím čekaly na první firemní výsledky za rok 2009 a obchodování na nich bylo smíšené. Čekejme proto tento týden "motivační změnu", ovlivní obchodování v příštích dnech. Očekávání směrem k firemním výsledkům za rok 2009 jsou veliká. Teď jde o to, zdali budou i naplněna.

A když hovoříme o firemních výsledcích roku 2009 je nutné podívat se zpět i na měnová a fiskální opatření z roku 2009. Zabrala. Jakýmsi barometrem jejich účinnosti byly a jsou banky a finanční instituce, viz grafy 3 a 4.

Graf 3, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 11.1. - pro zvětšení klikněte

Graf 4, Komerční banka, OS MACD a Bollingerova pásma k 11.1. - pro zvětšení klikněte

Teď jde o to, aby stimulační opatření skončila v "pravou chvíli". Ale kdy to bude? Odborníci se shodují, že globální  ekonomika začíná po hluboké recesi ožívat. Z řady míst se však zároveň ozývá, že na ukončení stimulačních balíčků na podporu ekonomiky je ještě příliš brzo. Ale je to všechno ještě složitější.

Na penězích daňových poplatníků vydělali minulý rok především investoři. Úvěry, to je přece hlavní činnost bank, se moc nerozjely. Levné peníze investory - a banky! - minulý rok "inspirovaly", aby nakupovali rizikovější aktiva, například akcie, proto ostatně akciové trhy rostly, ale úvěrů se banky a investoři dál báli. To se ovšem může letos může změnit.

A proto se už nyní někteří investoři obávají, že by další přísun likvidity mohl vést k poklesu burz a tržní výnosy by nemusely být letos tak vysoké jako loni. To se jim samozřejmě nelíbí. Jak to dopadne? Možná víc napoví firemní výsledky 2009.

Přejete si víc informací? Klikněte!

Už jste navštívili zdarma naše Denní grafy v Klientském servisu? Ne? Klikněte sem!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688