TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  08.01.2010 15:26:06

Ministerstva zatím nevědí, kde ušetří 7,1 miliardy korun, jak slíbila vláda

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda po schválení rozpočtu slíbila úspory celkem za sedm miliard korun; přestože plán úspor má být hotov do 10. ledna, ministerstva zatím nemají jasno, kde budou šetřit. Mediafaxu to potvrdily zdroje z oslovených ministerstev.

"V současné době vám k tomu nic říct nemohu. Nějaká jednání již proběhla, ale není zřejmé, co z nich vyplynulo," řekl Mediafaxu Ondřej Jakob, tiskový mluvčí ministerstva financí (MF), které má plán úspor do 10. ledna připravit. "Ministr pracuje na vytvoření plánu, kde se bude šetřit, ale více k tomu nyní říct nemohu. Vše se bude projednávat v pondělí na vládě a další kroky budou následovat," dodal Jakob v pátek.

Celkem konkrétní představu má pouze ministerstvo spravedlnosti, ale příliš pozitivně se k vládnímu návrhu nestaví. "Z vládního usnesení plyne, že vázané prostředky nesmí být vázány v oblasti mzdových prostředků. V tom případě může resort vázat prostředky jen v oblasti ostatních věcných výdajů, tj. oblast provozních výdajů a tzv. výdajů mandatorních (odměny advokátům ex offo, znalcům, notářům, tlumočníkům, exekutorům ap.) a v oblasti programového financování," řekla Mediafaxu Jitka Zinke, ředitelka tiskového odboru ministerstva spravedlnosti. "Je však třeba zdůraznit, že maximálně úsporná opatření byla zavedena už v průběhu roku 2009, a proto se nedomnívám, že dalšími omezeními dojde k získání výraznějších úspor. Naopak požadované vázání prostředků může vyvolat v resortu výraznou nedostatečnost prostředků, která by mohla opět vést (stejně jako v roce 2009) k neschopnosti resortu dostát svým závazkům," obává se Zinke.

"Našeho ministerstva se mají týkat úspory kolem 200 milionů korun, ale zatím není rozhodnuto, kde budeme šetřit. Předběžné plány se týkají úspor v položce záruky na provozní úvěry, ale víc vám k tomu říct nemohu,“ odpověděl na dotazy Mediafaxu Tomáš Bartovský, tiskový mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu.

Záruky na provozní úvěry má na starosti Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Ta o tom však nic neví. "S námi o tom zatím nikdo oficiálně nejednal a vůbec nevím o tom, že se něco takového připravuje," odpověděl na dotaz Mediafaxu Lubomír Rajdl, člen představenstva ČMZRB. "Program záruk zatím běží, zdrojově je pokryt a v listopadu jej ministerstvo dokonce rozšířilo. To je tak vše, co o tom nyní lze říci," dodal Rajdl.

Jiná situace není ani na ministerstvu dopravy (MD). "Týká se nás částka ve výši zhruba 220 milionů, ale více o tom nevím," uvedl tiskový mluvčí MD Karel Hanzelka. "Jedním z plánů je, že ušetříme na údržbě silnic, ale rozhodnuto není," dodal Hanzelka.

Tuto položku spravuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které však o plánech ministerstva neví. "Ministerstvo dopravy s námi v této věci nejednalo a spíše si myslím, že se jedná o nedorozumění, protože máme na provoz přislíbený téměř stejný rozpočet jako v loňském roce," uvedla Martina Vápeníková, tisková mluvčí ŘSD.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), jehož rozpočet představuje vůbec nejvyšší kapitolu státního rozpočtu, také neví, kde bude šetřit. "O této věci by se mělo jednat na schůzi vlády v pondělí 11. ledna," uvedla Štěpánka Filipová, tisková mluvčí MPSV. Na dotaz Mediafaxu, zda existuje alespoň přibližná představa, kde se má šetřit, ministerstvo neodpovědělo.

Druhou nejobjemnější rozpočtovou kapitolu představuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Ani zde ovšem není zřejmé, kde se bude šetřit. Jasno je pouze v tom, kde se šetřit nebude. "Podle usnesení vlády budou z vázání vyjmuty výdaje kryté příjmy EU, výdaje na platy, na vědu a výzkum a na vysoké, církevní a soukromé školy," uvedla Kateřina Böhmová, ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace MŠMT. "V této záležitosti nadále probíhá komunikace v pracovním pořádku mezi MF a MŠMT," dodala Böhmová. Konkrétní představu o položkách, které budou vázány či snižovány, však MŠMT nemá.

Kde se šetřit nebude, ví zcela jasně i ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). "Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška zatím o úpravě rozpočtu MMR s ministrem financí nejednal. Jakékoli případné úpravy rozpočtu MMR by se ale neměly dotknout dotačních titulů MMR a financí na kofinancování fondů EU," uvedl Martin Ayrer, tiskový mluvčí MMR. Tento postoj je sice v souladu s usnesením vlády, které deklaruje, že úspory se kromě mandatorních výdajů nedotknou ani kofinancování projektů financovaných z fondů EU, ale nic to nemění na faktu, že i MMR bude muset někde šetřit.

Na ostatních ministerstvech s výjimkou ministerstva obrany a ministerstva zemědělství, kterým se škrty mají podle vládního usnesení vyhnout, je situace ještě nejasnější. "Podle kolegů, kteří se rozpočtem zabývají, k jednáním dosud nedošlo - nebo o nich oni nevědí, každopádně nemají prozatím pokyny pro práci na úpravách rozpočtu," uvedla Jarmila Krebsová, tisková mluvčí ministerstva životního prostředí.

"Jedná se na úrovni úředníků, ale nic bližšího o tom nevím," uvedl Milan Řepka, tiskový mluvčí ministerstva zahraničních věcí. Řepka dále řekl, že MZV má rámcovou představu, kde lze šetřit. Ale nehodlá ji prý zveřejňovat, dokud nebude projednána na vládě.

Stejná situace je na ministerstvu kultury. "Návrh bude předložen ministru financí na vládě 11. ledna," uvedla Viktorie Plívová, tisková mluvčí ministerstva kultury. Jakékoli bližší informace odmítla poskytnout. Jak se k problému staví ministerstvo zdravotnictví, se zjistit nepodařilo, protože podle vyjádření tiskového odboru by k tomu mohl něco říct pouze tiskový mluvčí Vlastimil Sršeň, který celý týden nebral telefon. Stejná situace panuje na ministerstvu vnitra, které poskytlo jen neurčité vyjádření, že více bude jasné po jednání vlády.

Škrty se podle usnesení vlády nebudou týkat jen samotných ministerstev, ale i dalších kapitol rozpočtu, na které nemá vláda přímý vliv. V prvé řadě jde o poslaneckou sněmovnu, senát, kancelář prezidenta a další. Vázání či krácení rozpočtových položek těchto kapitol musí projednat a schválit rozpočtový výbor. Podle usnesení vlády musí další kroky s tímto výborem projednat ministr financí. "Jednání zatím žádná neproběhla. Vlastně se od začátku roku rozpočtový výbor ani nesešel, takže se ani nic projednávat nemohlo," uvedl místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Jiří Dolejš. "Na tahu je ale vláda, protože dokud nebudeme vědět, kde přesně chce vláda šetřit, tak se k tomu sotva můžeme nějak vyjádřit," dodal Dolejš.

Ani kompletní objem ušetřených a vázaných prostředků není bez nejasností. Z prohlášení premiéra Fischera sice plyne, že vláda hodlá ušetřit 3,1 miliardy korun a další čtyři miliardy do pololetí vázat, ale v samotném vládním usnesení se mluví pouze o vázání prostředků ve výši čtyř miliard. Premiér ve svém projevu dále uvedl, že pokud by se nepodařilo ušetřit 3,1 miliardy z rozpočtu jednotlivých ministerstev, byly by tyto prostředky ušetřeny na úkor vládní rozpočtové rezervy (VRR). Ta však musí ze zákona být minimálně ve výši 0,3 procenta celkových vládních výdajů. V případě rozpočtu na rok 2010 tedy minimální VRR představuje částku cca 3,6 miliardy , což odpovídá navržené částce. Jelikož však pozměňovacími návrhy levice byly podle MF výdaje o 12 miliard navýšeny, není již tato rezerva v souladu se zákonem. Jak by to ovšem bylo s jejím případným snížením, není zřejmé. Podle mluvčího vlády Romana Proroka by toto mohl vědět pouze předseda legislativní rady vlády Pavel Zářecký, jehož vyjádření se agentuře Mediafax zatím nepodařilo získat.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688