TNBiz (TN.cz)
Investice  |  25.12.2009 10:06:01

FOCUS: Chrysler se stal jednou z nejvíce krizí postižených automobilek roku 2009

Mediafax

DETROIT (MEDIAFAX) - Automobilový průmysl v roce 2009 trpěl krizí. Jednou z nejvíce postižených automobilek se stal Chrysler.

Do roku 2009 vstupovala zadlužená americká automobilka neradostně. Těsně před Vánoci loňského roku, 18. prosince 2008, oznámila, že na měsíc zastaví výrobu automobilů ve všech svých továrnách.

Na začátku roku 2009 pak vláda Spojených států amerických oznámila, že poskytne automobilce Chrysler pomoc ve výši čtyř miliard dolarů, automobilka přitom žádala o miliard sedm. Díky vládním penězům Chrysler nemusel prodávat ani jednotlivé značky, ani samotné závody. Posílený Chrysler na začátku roku nevylučoval možnost, že by mohl prodat některá výrobní zařízení a mohl by prodat i licence na některé své modely. Objevily se i spekulace, že firma o prodeji jednotlivých aktiv jednala i se společností Renault-Nissan a s dodavatelem automobilových dílů a součástek, společností Magna International.

Na pomoc zadluženému Chrysleru přispěchala italská automobilka Fiat, která později toužila pomoci i německému Opelu. Fiat nabídl Chrysleru spolupráci. Americké automobilky, které zachránila před krachem jen mimořádná pomoc od americké vlády, totiž musely prokázat, že jsou schopny v krátké době začít vyrábět vozy podstatně přátelštější k životnímu prostředí než dosud. A k tomu měla Chrysleru dopomoci právě italská automobilka. Fiat pak 20. ledna 2009 nabídl, že převezme pětatřicetiprocentní podíl v Chrysleru a opci na navýšení podílu až na 55 procent za to, že mu umožní používat svou vyspělou technologii. Jednání s Fiatem se vlekla.

Vedení společnosti se na konci února začalo zaobírat myšlenkou fúze s General Motors. Vedení tehdy soudilo, že fúze obou automobilek je "nejlepší možností" pro přežití obou společnosti. O fúzi obou společností se uvažovalo již listopadu 2008, ovšem tehdy ji největší americká automobilka General Motors odmítla s tím, že se soustředí na své vlastní přežití, a ne na pomoc Chrysleru, který je na třetím místě v žebříčku největších automobilových výrobců Spojených států.

Sloučení společností nevyšlo a automobilka Chrysler se znovu ocitla na pokraji bankrotu. Jediná možnost záchrany byla v alianci s Fiatem. Chrysler dostal od vlády Spojených států podmínku, že do 1. května musí oznámit, zda s nějakou společností uzavřel partnerství. V tom případě měla totiž automobilka slíbených dalších šest miliard dolarů vládní pomoci. Chrysleru pak americká vláda poskytla 500 milionů dolarů na to, aby mohla dokončit jednání s Fiatem.

Ta byla definitivně završena 30. dubna, kdy Fiat s Chryslerem podepsaly dohodu o spolupráci. Chrysler následně prošel řízeným bankrotem, kterým musel projít, protože část věřitelů odmítla společnosti odpustit či snížit její dluhy.

Díky dohodě s Fiatem také Chrysler dostal další vládní pomoc ve výši 4,5 miliardy dolarů. Na začátku června pak americký bankrotový soudce schválil prodej Chrysleru Fiatu. Podle plánu Fiatu připadl 20procentní podíl v nově vzniklé společnosti. Největší podíl ve výši 68 procent získat fond zdravotní péče odborové centrály United Auto Workers (UAW) a zbylých 12 procent kontrolují americká a kanadská vláda. Plán měl celou řadu odpůrců, kteří prodej hnali až k americkému nejvyššímu soudu, který ovšem 10. června prodej schválil. Prodej schválila 24. července i Evropská komise.

Fiat vytvořil koupí Chrysleru šestou největší automobilku světa.

Chrysler očekává, že svou smůlu prolomí v příštím roce a ke konci roku 2011 se vrátí do černých čísel. Automobilka Chrysler neoznámila, jak velké jsou její dluhy. Od doby, kdy vystoupila z bankrotu, tedy od 10. června letošního roku, společnost také nepublikovala své hospodářské výsledky. Spojené státy a Kanada firmě jen v letošním roce půjčily více než 14 miliard dolarů.

Tereza Peprníková, peprnikova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688