TNBiz (TN.cz)
Investice  |  21.12.2009 18:42:01

Semilsko má schválenou dotaci u 25 projektů podporujících životní prostředí

Mediafax

SEMILY (MEDIAFAX) - Státní fond životního prostředí schválil Semilsku dotaci 750 milionů korun na 25 projektů podporujících životní prostředí. Mluvčí fondu Lenka Brandtová řekla v pondělí agentuře Mediafax, že Semilsko získalo v Operačním programu Životní prostředí o sedm projektů méně než je celostátní okresní průměr.

„Jedním z úspěšných žadatelů byla také společnost WRAP s plánem na pořízení technologie na recyklaci plastů.,“ řekla agentuře Mediafax mluvčí SFŽP Lenka Brandtová. Dodala, že předpokládané celkové náklady projektu jsou zhruba 44,4 milionu korun. Schválená dotace je téměř 22,4 milionu korun.

V rámci projektu pořídila společnost recyklační linku na výrobu regranulátu z použitých plastových materiálů. Společnost WRAP může ročně zpracovat 900 tun plastových materiálů. Recyklační linka dokáže použitý plast vyprat, nadrtit a poté ho vytlačit do určitého tvaru. Tento zpracovaný produkt může být dále použit například k výrobě folií, sáčků či tašek

Podle srovnávacího výzkumu Město pro byznys je v okrese Semily jeden z nejvyšších podílů zastavěné plochy a orné půdy v Libereckém kraji. Skutečnost se negativně odráží na kvalitě životního prostředí. Naopak v čistotě ovzduší dosahuje semilský okres skvělých hodnot. Údaje o emisích jsou zde nízké, po Českolipsku druhé nejnižší v kraji. Obce v okresu se také vzorně starají o recyklaci odpadů. Z hlediska množství recyklovaného odpadu dosahuje okres nejlepších výsledků v Libereckém kraji. Podobně na tom je i v počtu sběrných sítí nádob na tříděný odpad, v nichž dosahuje nadprůměrných hodnot.

Za první dva roky fungování Operačního programu Životní prostředí podpořil program v celé České republice téměř 2500 projektů a celková výše schválené podpory již dosáhla 44 miliard korun. Do roku 2013 má být z evropských fondů uvolněno více než pět miliard eur, tedy asi 128 miliard korun. Obce a podnikatelé v Libereckém kraji mají zatím schválené projekty za 1,8 miliardy korun. Ve srovnání s jinými kraji patří Liberecký kraj v získávání dotací k podprůměrně úspěšným. Například Jihomoravský kraj dosáhl na téměř trojnásobnou částku.


Pavel Smrž, smrz@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688