TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  20.12.2009 12:39:06

Student Agency hrozí hromadná žaloba za prodané letenky SkyEurope (20.12.2009)

Mediafax

BRNO (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme rozšířili o 7. a 8. odstavec s komentářem odborníka)

Společnosti Student Agency může hrozit hromadná žaloba za prodané letenky neuskutečněných letů zkrachovalé společnosti SkyEurope. Vyplývá to z výzvy postiženým klientům, kterou v neděli získala agentura Mediafax.

Autor výzvy, který je podepsaný jako Milan Schwarz, upozorňuje na to, že všichni, kteří si objednali a zaplatili leteckou přepravu prostřednictvím Student Agency, mají právo na reklamaci služeb, odstoupení od smlouvy a navrácení celé uhrazené částky. „Kdokoliv, kdo zaplatil firmě Student Agency a následně neodletěl kvůli krachu letecké přepravní společnosti SkyEurope, se může zdarma připojit k hromadné žalobě,“ stojí v materiálu s výzvou, aby postižení klienti zaslali na uvedenou e-mailovou adresu kopie elektronické letenky, kopii potvrzené objednávky a kopii faktury.

„Tím, že jste využili Student Agency inzerované nabídky levných letenek, objednali jste si prostřednictvím jejich webových stránek let do dané destinace, na základě jejich následné výzvy jste realizovali platbu na jejich účet, jste se Student Agency uzavřeli spotřebitelskou smlouvu dle platného občanského zákoníku ČR,“ stojí dále v materiálu s tím, že Student Agency tak musí zajistit danou leteckou přepravu. Riziko krachu letecké společnosti by podle výzvy Student Agency neměla přenášet na spotřebitele. „Student Agency, jakožto podnikatelský subjekt podniká na svoji vlastní zodpovědnost, nese riziko zisku ale také ztráty. Toto riziko ale nemůže ze zákona o spotřebitelských smlouvách žádným způsobem přenášet na Vás,“ stojí v materiálu.

Agentuře Mediafax autor výzvy přes e-mail sdělil: „K dnešnímu dni máme 27 poškozených, všichni dodali potřebné písemnosti. Žaloba bude podána v lednu, nebo nejpozději v únoru 2010. Vyčkáváme, neboť se postupně stále hlásí další poškození.“

Přes Student Agency si letenky SkyEurope, které se krachem letecké společnosti nerealizovaly, zakoupilo několik set lidí. Firma se jim tehdy snažila vyjít maximálně vstříc, postiženým pomáhala vyhledat jiný vhodný let, nabízela různé slevy, při zakoupení nové letenky například odpouštěla transakční poplatky a nabízela jim mezinárodní jízdenky s dvacetiprocentní slevou. Peníze ale nevracela s tím, že letenky pouze přeprodává a že smluvní vztah vznikl mezi klientem a SkyEurope.

„Student Agency funguje jako prodejce letenek, přeprodává letenky několika stovek leteckých společností. Za vykonání přepravy je odpovědný příslušný letecký dopravce a bohužel není možné se domnívat, že agentura prodávající letenky může ručit za závazky těchto odlišných společností, dopravců, vykonat přepravu. Zakoupením letenky vznikla smlouva mezi přepravcem - společností SkyEurope a cestujícím,“ okomentovala agentuře Mediafax marketingová ředitelka společnosti Lea Špačková.

Případná hromadná žaloba to u soudu podle právníka Pavla Fabiána z advokátní kanceláře Fabian & Partners nebude mít jednoduché. Podle něj v případě koupě letenky SkyEurope od dopravních společností existují dvě varianty koupě a od toho se odvíjí řešení. V prvním případě byl při nákupu letenky klient seznámen s tím, že dopravní společnost je pouze zprostředkovatel a kupní smlouva tedy vznikla mezi klientem a SkyEurope. Většina dopravních společností tuto informaci podle něj „schovává“ do svých obchodních podmínek.

„Například Student Agency ve svých Obchodních podmínkách pro prodej letenek v úvodním ustanovení uvádí, že Cestující uzavírá smlouvu s Dopravcem prostřednictvím Student Agency. V tomto případě je podstatné, zda klient při nákupu letenky odsouhlasil, že se s obchodními podmínkami seznámil. Pokud žádný takový souhlas neprojevil, nelze po něm rozumně žádat, aby si zjišťoval, v jakém právním vztahu je dopravní společnost se společností SkyEurope, zvlášť když peníze za nákup letenky platí přímo této dopravní společnosti,“ sdělil Fabián s tím, že v takovém případě by měla za neuskutečnění letu odpovídat dopravní společnost. „V případě elektronické objednávky nicméně systém bez odsouhlasení obchodních podmínek dále nepustí, to znamená, že zákazník měl k dispozici informaci, že Student Agency je pouze zprostředkovatel,“ upozornil právník. Z toho podle něj vyplývá, že pokud klient věděl, nebo měl vědět, že dopravní společnost je pouze zprostředkovatel, dopravní společnost neodpovídá za závazky, které firma SkyEurope nedodržela. „Těmto klientům nezbývá jiná možnost, než svoji pohledávku uplatňovat u SkyEurope,“ dodal Fabián.

Nízkonákladová SkyEurope zkrachovala na konci léta. Ve finančních problémech však byla již delší dobu a některá letiště odmítla odbavovat její letadla. 31. srpna zrušila společnost všechny lety a v zahraničí tak zůstalo podle odhadů až 10 tisíc českých turistů. V době, kdy SkyEurope ukončila svou činnost, byla druhým největším dopravcem z letiště v Praze - Ruzyni. Konkurs na aerolinie SkyEurope vyhlásil bratislavský okresní soud 9. září s tím, že restrukturalizace není možná. Poslední zprávy ale hovoří o tom, že konkurs může být zrušen vzhledem k tomu, že firma má málo majetku.

Student Agency je českou firmou, která na trhu působí od roku 1993. Skupina kolem Student Agency je největším prodejcem letenek v České republice a také největším zprostředkovatelem jazykových kurzů do zahraničí. Loni utržila zhruba čtyři miliardy korun, letos v pololetí 2,2 miliardy korun. Do skupiny Student Agency patří stejnojmenná dopravní společnost, dále firmy Orbix a DPL real. Student Agency chce proniknout i na české koleje, a to prostřednictví dceřiné společnosti RegioJet.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688