TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  13.12.2009 11:36:01

Jančura: Připravujeme podnět pro EK za protiprávnost chování krajů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Železniční přepravní společnost RegioJet mateřské společnosti Student Agency podá do týdne podnět Evropské komisi (EK) na vyšetření chování krajů při výběrovém řízení železničního dopravce pro kraje. Uvedl to v nedělní Partii televize Prima majitel Student Agency Radim Jančura.

"Nejde o žalobu na kraje jako takové, nebo potažmo na ministerstvo dopravy, jde o snahu prošetřit výroky hejtmanů, které poškozují jméno Student Agency," konkretizoval Jančura. "Hejtmani lžou a snaží se komunikovat situaci tak, že vyzobáváme rozinky," doplnil. Jedna z námitek hejtmanů proti nabídce Student Agency je totiž ta, že společnost nepodala nabídku na všechny krajské spoje, ale jen na ty lukrativní.

Dalším důvodem proč podle hejtmanů většina krajů podepsala smlouvu s konkurenčními Českými dráhami je, že Student Agency nemá dost vlaků na uspokojení potřeb krajů. K tomu Jančura dodává, že "kdybychom byli vybráni, vlaky, které by byly potřeba, jsou tu s použitím leasingu do dvou týdnů."

"Vybíralo se podle ceny ale také podle referencí na dopravce, se vší úctou Student Agency se základním jměním 2 miliony korun nemohou dostat desetiletou zakázku na miliardy korun," prohlásil v Partii hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. "Na nabídku Českých drah máme navíc zaručeny peníze ze zdrojů Evropské unie," dodal další důvod volby Českých drah.

Majitel společnosti Student Agency Radim Jančura podal již ve čtvrtek trestní oznámení na hejtmana Michala Haška z Jihomoravského kraje, na Radko Martínka z Pardubického kraje a hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka (všichni ČSSD).

Student Agency delší dobu usiluje o vstup na českou železnici. Podle Jančury by jeho vlaky RegioJet nabídly komfortnější a levnější cestování vlakem jak v regionech, tak na dálkových tratích, než České dráhy. S těmi ministerstvo dopravy a všechny kraje uzavřely desetiletou smlouvu na zabezpečení železniční dopravy bez výběrového řízení a fakticky tak zablokovaly vstup na železnici dalším konkurentům.

Michal Šenk, senk@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688