TNBiz (TN.cz)
Finance  |  09.12.2009 16:06:01

ČEPS: Hrozba blackoutu zdražuje cenu elektřiny

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Náklady na předcházení výpadkům elektřiny, tzv. blackoutů, které hrozí kvůli zahraničním větrným elektrárnám, jdou do milionů korun. Ve středu na to upozornil Petr Zeman, generální ředitel České elektrické přepravní soustavy (ČEPS).

Německé větrné elektrárny vyrábějí přebytek elektřiny, ta pak přetéká přes hranice také do Česka. Pokud by se situace neřešila, mohla by se přetížit přenosová síť, celý systém by mohl zkolabovat a to by mohlo způsobit rozsáhlý výpadek proudu.

ČEPS musí ve snaze předejít blackoutům měnit napojení tras, odklánět přítoky proudu a rozdělovat elektřinu do dalších větví. "Náklady takových operací musíme platit my, potažmo koncový zákazník," upozornil Zeman s tím, že v 48. týdnu, kdy rozvodná soustava Česka fungovala na "hranici udržitelnosti", šlo o miliony korun. Přesnou částku Zeman neuvedl, upozornil jen na rozpočet pro redistribuci toků elektřiny, který je stanoven na 92 milionů korun ročně.

Německé větrné elektrárny kvůli silnému větru vyráběly během 48. týdne tohoto roku až 18 MWh elektřiny, obvyklé hodnoty bývají poloviční. A právě na takové objemy jsou konstruovány i české rozvodné sítě.

Problémy s nadvýrobou jsou podle Zemana způsobeny mimo jiné tím, že nové elektrárny rostou rychleji než kapacita přenosových sítí. Zeman dále připomněl, že uvést do provozu novou rozvodnu elektřiny trvá hlavně kvůli úředním překážkám v průměru deset let, elektrárnu naopak lze zprovoznit během několika málo let. Navíc u elektráren, které zpracovávají obnovitelné zdroje, není omezen výkon, ten se pak mění spolu s přírodními podmínkami a přenosové soustavy se mohou na situaci jen obtížně předem připravit. "Na změny výkonu musíme držet určité kapacity, a to něco stojí," dodal.

Podle ČEPSu lze situaci zlepšit posílením vzájemné informovanosti. ČEPS se připojil ke sdružení jedenácti evropských provozovatelů přenosových soustav s názvem TSC. Sdílený informační systém má za cíl monitorovat situaci a včas varovat před neočekávanými přetoky elektřiny z jednotlivých národních sítí.

ČEPS působí na území ČR jako výhradní provozovatel přenosové soustavy (elektrická vedení 400 kV a 220 KV). Spravuje 39 rozvoden a trasu vedení o délce 4300 km.

Michal Šenk, senk@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688