TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  07.12.2009 18:35:03

Microsoft: Čeští zaměstnavatelé jsou vůči informační vzdělanosti nejskeptičtější v Evropě

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zaměstnavatelé v České republice přikládají nejnižší důležitost znalostem práce na počítači u přijímaných pracovníků. Vyplývá to ze studie provedené ve třinácti evropských zemích, jejíž výsledky v pondělí zveřejnila společnost Microsoft.

Studie zpracovaná odborníky společnosti IDC ukazuje, že bez ohledu na přímé vlivy ekonomické krize bude v evropských zemích celých 90 procent všech pracovních pozic vyžadovat schopnost práce s informačními technologiemi a systémy. „Výsledek studie potvrzuje důležitost informačního vzdělávání na všech stupních škol i v rámci celoživotního vzdělávání. V České republice ale nároky na schopnost pracovat s moderními technologiemi nejsou příliš vysoké,“ uvádí se ve zprávě Microsoft.

Podle studie české firmy neočekávají, že by se trend během následujících pěti let měnil. Více než padesát procent tuzemských firem nečeká, že by důležitost informačních znalostí rostla. V Evropě přitom počítají s tím, že informační schopnosti a znalosti absolventů budou hrát stále důležitější roli při získávání zaměstnání.

„Schopnost práce s informačními technologiemi je pro novou generaci zaměstnanců naprostou nutností. Rozvoj technologií s sebou logicky nese vyšší požadavky na schopnost lidí je efektivně využívat. Bez toho nemůže být Evropa v budoucnosti úspěšná,“ upozornil Jan Mühlfeit, šéf evropské divize Microsoftu.

Zatímco v řadě evropských zemí firmy očekávají, že během pěti let bude bez informačních schopností méně než 10 procent zaměstnanců, v Česku počítají s tím, že takových pracovníků bude více - 13 procent.

„Výsledky studie v České republice nejsou příliš optimistické a firmy i politická reprezentace si musejí uvědomit důležitost informačních technologií pro budoucí konkurenceschopnost naší země,“ dodal Mühlfeit.

Studie, která proběhla ve 13 zemích EU, včetně České republiky, na vzorku 1370 zaměstnavatelů, ukázala, že v rámci Evropské unie existují pouze drobné rozdíly v nárocích na informační znalosti zaměstnanců. O něco menší nároky vykazují země střední a východní Evropy, již během následujících pěti let ale podle Microsoftu dojde k narovnání stavu.

Současný stav ovlivňuje mimo jiné i velký počet výrobních závodů s nízkými nároky na pracovní sílu. Paradoxně právě české firmy očekávají v následujících letech největší nárůst školení, a to jak pro IT profesionály, tak školení základních ITC dovedností. Nejčastěji ale půjde o průběžné zaškolování nových pracovníků přímo v provozu, se kterým počítá více než polovina respondentů z České republiky.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688