TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  04.12.2009 08:26:55

Státy NATO pošlou do Afghánistánu přes 5000 vojáků

Mediafax

BRUSEL (MEDIAFAX) - Více než 20 členských zemí Severoatlantické aliance (NATO) se na jednání v Bruselu rozhodlo vyslat do Afghánistánu přes 5000 nových vojáků. Odpovídají tak na novou strategii Spojených států v Afghánistánu, zprávu přinesla ve čtvrtek agentura Reuters.

"Máme tu přes dvacet zemí, které naznačily, že zvýší počet svých jednotek v Afghánistánu," uvedl mluvčí NATO James Appathurai. "Podle toho, co jsme slyšeli v posledních 24 hodinách, se pohybujeme kolem počtu 5000," dodal.

Prezident USA Barack Obama slíbil v úterý svým generálům 30 000 amerických vojáků. Washington očekával, že spojenci z Aliance vyšlou alespoň 7000 dalších.

Někteří státníci Obamovu novou strategii uvítali, mnozí se ale obávají poslat do války více mužů. Nizozemsko a Kanada dokonce chtějí v příštích dvou letech stáhnout z bojů své jednotky čítající 2100 a 2800 vojáků.

Posily do Afghánistánu pošle Velká Británie a Itálie. Italové slíbili kolem 1000 vojáků, Britové od 500 na konečný stav 10 000 mužů.

Plán vyslat další muže naznačily i Polsko (600), Slovensko (250) a Portugalsko (150). Svých prvních 35 vojáků slíbila Afghánistánu Albánie.

Česko má v Afghánistánu pět stovek vojáků. Vláda zvažuje, že kontingent posílí o stovku vojáků.

Až o 900 mužích se hovoří v případě Gruzie, která sice není členskou zemí NATO, ale svou účast považuje za "projev přátelství" k alianci.

Reakce z ostatních států jsou opatrnější. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy uvedl, že zváží pozici Francie po setkání NATO a lednové konferenci OSN.

Čas na rozmyšlenou si vzal i maďarský premiér Gordon Bajnai. Německo naznačilo, že by mohlo pomoci s výcvikem policie, ale nové vojáky zatím posílat nebude. Německý Spolkový sněm zároveň ve čtvrtek vládě o rok prodloužil mandát pro udržení až 4 500 vojáků u afghánské mise NATO.

Státy NATO vyšlou kromě bojových jednotek také 41 výcvikových týmů pro armádu a 164 lektorských tymů pro policisty. Tyto 25 až 40členné skupiny pomáhají vycvičit afghánské bezpečnostní složky tak, aby byly schopné udržet v zemi pořádek i po odchodu mezinárodních vojsk.

Po vyslání všech posil by se celkový počet zahraničních vojáků v Afghánistánu zvedl na 140 000. Spojené státy a jejich spojenci věří, že se tím přiblíží k ukončení přes osm let trvajícího konfliktu.


Anna Francová, francova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688