TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  01.12.2009 15:56:01

Ryanair začne účtovat poplatek za každou platbu

Mediafax

DUBLIN (MEDIAFAX) - Od nového roku zpoplatní letecká společnost Ryanair koupi letenky u všech typů běžných platebních karet. Vyplývá to z úterního oznámení umístěného na webových stránkách společnosti.

Dosud společnost dotovala platbu kartou Visa Electron. Ryanair v rámci dlouhodobého partnerství přispíval k větší popularitě do té doby nepříliš známé karty. Za platbu jakoukoliv jinou kartou si účtoval transakční poplatky v průměru ve výši pěti eur. Poplatky za platbu byly tak mnohdy vyšší než cena samotné letenky. Platba kartou přítom byla a doposud je jedinou možností, jak letenku společnosti Ryanair koupit.

„Partnerství se společností Visa, jak bylo klientům známo doposud, končí,“ uvedl mluvčí společnosti Ryanair Stephen McNamara.

Od 1. prosince ale Ryanair nezpoplatní nákupy předplacenou kartou Mastercard Prepaid. Ta ovšem není standardní platební kartou vystavovanou k bankovním účtům v Česku.

"Problém je hlavně v tom, že žádná česká banka předplacené karty použitelné pro všechny zákazníky nevydává. S velkým omezením lze na českém trhu získat předplacené karty Maestro, ale skutečné předplacené karty MasterCard nebo Visa, tak jak jsou známé v zahraničí, u nás neexistují," okomentoval problematiku českého karetního trhu Dalibor Chvátal, šéfredaktor serveru Měšec.cz.

Ryanair jako jeden z důvodů změny partnera uvádí, že karta Mastercard Prepaid je v Evropě šířeji dostupná. Visa Electron se nevydává v Belgii, Portugalsku, nebo v mateřské zemi Ryanairu Irsku. Podle ceníku společnosti Ryanair je naopak Mastercard Prepaid možné získat ve všech zemích, kam Ryanair létá, včetně Česka.

Předplacená platební karta funguje podobně jako SIM karty mobilních operátorů. Pro použití musí být nejdříve dobita finančními prostředky. Takové karty byly primárně vyvinuty pro rizikové zákazníky, kterým banky kvůli jejich finanční situaci nevydají debetní nebo platební kartu. Vydavatel karty má pak jistotu, že se k penězům dostane předem. Předplacené karty se dále využívají jako dárkové karty nebo pro posílání peněz do zahraničí.

Ryanair zpopularizoval létání v Evropě. Nízkými cenami letenek se stal konkurencí alternativním typům kontinentální dopravy. I přes krizi leteckého průmyslu zůstává stále ziskový. V Česku létá z Brna a Prahy do destinací jako Londýn, Birmingham, Frankfurt, Dublin nebo Stockholm.

Michal Šenk, senk@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688