TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.11.2009 13:51:01

Program vlády pro východiska z krize je špatný, shodují se podnikatelé i odboráři

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vládní program „Východiska z krize v blízkém a střednědobém horizontu“ je zcela nevyhovující, po čtvrtečním jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR se na tom shodli zástupci podnikatelů i odborů, pochybení nezastíral ani premiér Jan Fischer. Nový koncept by měla vláda předložit 21. ledna 2010.

„Materiál jsme ohodnotili známkou ´5´. Nebyl vizí, nebyl strukturou, byly to pouze odpovědi na některé otázky, které jsme dali počátkem září. Potřebujeme jasnou strategii přechodu na znalostní ekonomiku. Jsem rád, že experti se ještě sejdou a doufám, že do 21. ledna se podaří ten program vypracovat,“ uvedl Jaroslav Hanák, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, zastupující v „Tripartitě“ podnikatele.

V podobném duchu se vyjádřil také předseda Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch. „S tím materiálem panuje z naší strany značná nespokojenost. Dočkali jsme se pouze odpovědí na některé otázky a to ještě spíše odmítavým způsobem. Vláda tomu nedala žádnou přidanou hodnotu.“ Pokud nezachytíme nové trendy chování po krizi, může České republice podle něj „ujet vlak“. „Hospodářskému růstu by měly pomoci státní zásahy, je to tak v západní Evropě i v USA. Pokud to necháme pouze na působení trhu, nemusí to dopadnout dobře,“ varuje Štěch.

Předseda ČMKOS upozornil na odboráři vnímaný aktuální problém. „Veřejné finance podle našeho názoru denně přicházejí o desítky, možná i stovky milionů korun tím, jak se některé subjekty snaží vyhýbat placení daní nebo pojištění.“

Vláda má podle něj na jednu stranu těžkou situaci vzhledem k omezenému mandátu, na druhou stranu se nemusí ohlížet na koaliční dohody. „Ty kroky by neměly být pouze v rámci stávajících právních norem. I kdyby to teď v parlamentu neprošlo, příští vláda by tady měla určitý výchozí materiál,“ míní Štěch.

Premiér Jan Fischer se před námitkami podnikatelů a odborářů neschovává. „Ten materiál byl hodnocen kriticky, to nezastírám. Je potřeba na něm pracovat, ať exekutivními nebo legislativními kroky. Vláda v příštím dokumentu určitě sehraje aktivnější roli. Bez ohledu na mandát je potřeba některé věci artikulovat,“ slíbil Fischer. Podle něj je naprosto nezbytné, aby otázky důchodové a zdravotní reformy nebo vzdělání, přesahovaly jeden politický cyklus. „Na tom prostě musí být shoda. Je potřeba změnit daňový systém, strukturu a výši mandatorních výdajů.“

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688