TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  23.11.2009 18:42:01

Ministerstvo zemědělství zatím neví, proč byl odvolán zástupce ředitele kladrubského hřebčína

Mediafax

PRAHA/KLADRUBY (MEDIAFAX) - O odvolání zástupce ředitele Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Tomáše Kunce nebylo ministerstvo zemědělství předem informováno. Uvedl to v pondělí v rozhovoru pro Mediafax ředitel odboru vnější komunikace ministerstva Hugo Roldán.

„Teprve poté, co získáme od vedení hřebčína potřebné informace, se můžeme vyjádřit k důvodům tohoto personálního kroku,“ podotýká Roldán. Podle jeho údajů byl nicméně Kunc odvolán pouze z funkce zástupce ředitele hřebčína, nikoli z podniku jako takového. Kunc je přitom šéfem pobočky hřebčína ve Slatiňanech.

Z dosavadních informací Mediafaxu vyplývá, že odvolání Kunce je výsledkem souboje dvou skupin lidí v hřebčíně, které po transformaci z národního podniku na příspěvkovou organizaci usilují v novém subjektu o nadvládu. Podle Miloslava Kučery, člena dozorčí rady hřebčína a bývalého poradce exministra Petra Gandaloviče je odvolání Kunce „správný krok, který umožní vedení hřebčína dokončit započaté reformy“. Kučera ale na druhou stranu přiznává, že odvolaný ředitel vedl svou část podniku ve Slatiňanech velmi dobře a že jde o v zásadě poctivého člověka.

O důvodech svého odvolání nebyl informován ani sám Kunc. „Nevím, co si o tom mám myslet, je to asi nějaký posttraumatický šok,“ konstatoval Kunc v narážce na nedávnou těžkou automobilovou nehodu, při které se zranil ředitel Kladrub Jaroslav Dražan a při které dokonce zemřel dlouholetý správce hřebčína Jiří Černý. Informace o tom, kdo by jej měl ve funkci nahradit, Kunc zatím nemá. „Snad se to dozvím zítra, abych mohl někomu předat příslušnou dokumentaci,“ konstatoval odvolaný zástupce ředitele.

Kunc byl od 1. ledna 2007 členem představenstva kladrubského hřebčína, od 31. října 2008 byl pověřen řízením tohoto podniku, od 1. dubna letošního roku se stal přímým zástupcem současného ředitele Jaroslava Dražana.

Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem prošel v uplynulém měsíci zásadní strukturální změnou, když se transformoval na příspěvkovou organizaci. Důvodem je možnost čerpat na provoz a rozvoj hřebčína dotace z EU, konkrétně z Integrovaného operačního programu ministerstva kultury. Jako státní podnik totiž kladrubský hřebčín nárok na evropské dotace neměl.

Hřebčín v Kladrubech nad Labem je nejstarším velkým hřebčínem na světě. V roce 1995 byl starokladrubský kůň uznán jako kulturní památka, v roce 2002 byl uznán kladrubský hřebčín a kmenové stádo tamních běloušů národní kulturní památkou. Koně Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem jsou v současné době chováni jednak v Kladrubech samotných (bělouši) a dále ve Slatiňanech (vraníci). V letošním roce uplynulo od založení hřebčína 430 let.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688