TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  20.11.2009 20:55:00

Obří Airbus A380 má za sebou první transatlantický let

Mediafax

NEW YORK (MEDIAFAX) - Největší dopravní letoun světa Airbus A380 patřící letecké společnosti Air France-KLM má za sebou první transatlantický let mezi Paříží a New Yorkem. Informovala o tom v pátek zpravodajská stanice France24.

Letadlo s 538 pasažéry na palubě startovalo krátce po poledni místního času z Paříže a přistálo v New Yorku okolo půl druhé odpoledne newyorského času.

Mezi cestujícími bylo i 380 leteckých nadšenců, kteří získali letenky v rámci aukce uspořádané Air France, jejíž výtěžek byl věnován dětským humanitárním organizacím. Celková suma, kterou se v aukci podařilo získat, nebyla zveřejněna.

Air France-KLM se staly prvními aerolinkami v Evropě, které mohou používat A380. V současné době tento typ letadel létá již pro Singapore Airlines, aerolinky Emirates a Qantas.

Pravidelné letecké transatlantické spojení, které bude provozováno tímto letounem, má začít v pondělí 23. listopadu. Air France by měla získat celkem 12 těchto letounů, s nimiž chce létat do Johannesburgu a posléze i do Tokia.

Obchodní úspěch obřího A380, jehož výroba se několikrát výrazně zpozdila, ještě ale není zaručen. "Kolem programu A380 jsou stále jisté problémy," přiznal šéf EADS, mateřské společnosti Airbusu, Louis Gallois. Výroba těchto obřích letadel je totiž pomalejší, než se původně plánovalo a výrobu se stále nepodařilo stabilizovat.

EADS dodala svůj dvacátý letoun společnosti Air France na konci října tohoto roku, tedy dva roky poté, co letoun podnikl svůj první komerční let.

Od října 2007 dodala EADS deset letadel společnosti Singapore Airlines, pět aerolinkám Emirates a čtyři australské společnosti Qantas.

Airbus doufá, že se mu do konce roku podaří dodat svým klientům ještě dalších 13 letounů tohoto typu, ale přiznává, že jeden nebo dva stroje nebudou připraveny pro létání až do počátku příštího roku.

Nový letoun si u Airbusu objednalo 17 společností, včetně British Airways, Virgin a Lufthansy a Airbus by jim měl dodat celkem 202 těchto strojů.

Odběratelé na druhou stranu ale Airbus žádají o zpoždění dodávek, protože většina společností v letecké dopravě byla velmi silně zasažena propadem světové ekonomiky. Navíc si mnohé společnosti nejsou nyní jisté, zda si budou moci dovolit utratit 220 milionů eur za letadlo, které možná ani nebudou schopny naplnit pasažéry.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688