TNBiz (TN.cz)
Investice  |  16.11.2009 08:01:39

E15: Odcházející vedení ČSA si přijde možná až na 120 milionů korun

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Sto dvacet milionů korun, taková je údajně částka, kterou by si na rozloučenou mohli odnést z Českých aerolinií předseda představenstva a prezident společnosti Radomír Lašák a šest jeho nejbližších spolupracovníků. Sumu prozradil pondělnímu vydání deníku E15 dobře informovaný zdroj.

„Lidé v aerolinkách, mezi nimiž se o tomto obnosu mluví, nechápou,“ dodal stejný pramen v narážce na ztrátové hospodaření firmy, jež zmařilo zamýšlenou privatizaci. „Pokud je mi známo, dosud nebylo nic vyplaceno. Vedeme jednání, jehož cílem je, abychom se na výši odstupného domluvili. Pokud ne, skončí věc u soudu,“ uvedl Tomáš Uvíra, vrchní ředitel ministerstva financí a místopředseda dozorčí rady ČSA.

Jeho kolega v tomto grémiu a šéf dohledu Miroslav Zámečník upozornil, že výše „zlatého padáku“ není věc současné dozorčí rady, v jejímž čele stojí. „Je to věc manažerských smluv, jde o to, jak byly formulovány,“ uvedl Zámečník.

Mluvčí aerolinek Hana Hejsková konstatovala, že bývalí členové představenstva měli standardní manažerské smlouvy. „Jejich detaily není možné zveřejnit bez souhlasu obou stran,“ zdůraznila.

Veřejně známé je, že součástí kontraktů je konkurenční doložka, z níž vyplývá nárok na šestiměsíční odstupné. Lašák, který už firmu opustil, však na přímý dotaz odpověděl: „Nic jsem ještě nedostal. Představenstvo bude odcházet za stejných podmínek jako piloti. Výplata bude rozložena v čase. Všichni jsme se vzdali konkurenční doložky.“ Piloti mají ovšem vyjednáno až dvanáct měsíčních platů. Tento násobek by Lašákovi, jehož měsíční plat se po loňských bonusech vyšplhal na 420 tisíc korun měsíčně, zaručil více než pět milionů korun. Kromě prezidenta a předsedy představenstva ČSA se na finanční náplast mohou těšit viceprezident pro ekonomiku Jiří Hrbáček, pro techniku Roman Planička, pro informační technologie Jiří Devát, pro letový provoz Jan Janík, pro marketing a vývoj produktu Petr Pištělák a pro lidské zdroje Dušan Ryban.

Zpravidla platí, že nejvyšší šéf bere z částky na odchodné zhruba třetinu. Jeho nejbližší podřízení se dělí také o třetinu a zbytek připadne na další končící manažery. Skóre by v tomto případě bylo čtyřicet pro Lašáka, čtyřicet pro šestici viceprezidentů a čtyřicet pro ostatní. Pokud jde o náklady, na všechny propuštěné pracovníky, mají aerolinky na tento a další rok přes 340 milionů korun. Odpovídá-li údaj o 120 milionech, tak kvůli sedmi lidem jsou rezervy takřka vyčerpané.

ČSA se za první pololetí dostaly do ztráty 1,83 miliardy korun a na konci roku by měly prodělávat přes tři miliardy korun. Loni přepravce v roční bilanci ohlásil zisk 470 milionů. Výpovědi dostane 860 zaměstnanců ze 4600 osob, personál se možná smrskne až na 3600 míst.

Nový šéf Miroslav Dvořák už podepsal se všemi odborovými organizacemi dohody o snížení platů. Piloti přijdou o třicet procent, letušky o patnáct procent a zbylé profese o deset procent. Díky těmto řezům chce společnost ušetřit do Silvestra 2010 přibližně 1,6 miliardy korun. Do černých čísel by se aerolinie mohly dostat v roce 2011.

Příběh podniku se špatnými výsledky, ale štědrým „adieu“ se nedávno odehrál v Americe. Největší finanční dům Bank of America se přiznal, že je za třetí čtvrtletí svého fiskálního roku miliardou v červených číslech. Kumulované manko překonalo dvě miliardy. Končící ředitel Kenneth Lewis dostal jako výslužku milion dolarů, který možná vrátí. S prázdnou ale neodejde: jeho nároky na koupi akcií a na důchodové zabezpečení se pohybují od 69 do 120 milionů dolarů.

V Evropě zavládl rozruch kolem padáku pro prvního muže zadluženého Porsche Wendelina Wiedekinga. Z avizovaných sta milionů eur bral nakonec „pouhých“ padesát. Polovinu věnoval na charitu.

V Česku si podle zdrojů E15 odnesl „plnou tašku“ šéf České pošty Karel Kratina. Poté, co loni v září nečekaně rezignoval, přišlo mu na účet dvanáct milionů korun.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688