Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  12.11.2009 09:55:04

ČS - koment 12.11. - zájem o domácí dluhopisy, posilování měn v CEE, Čína a BoE

ČR

·    ČNB bude od příštího zasedání oznamovat své rozhodnutí o výši sazeb standardně ve 13:00. Cílem upřesnění času zveřejnění rozhodnutí je odstranit časovou nejistotu a případné spekulace spojené s časem zveřejnění rozhodnutí.

·   Ve včerejší aukci dluhopisu 5.00/19 dosáhl průměrný výnos 4.18% (v minulé aukci tohoto dluhopisu konané 2.9.2009 dosáhl výnos 5,111%). Celkově bylo prodáno za 7,675 mld CZK dluhopisů, z toho si ponechalo ministerstvo financí za 2 mld CZK dluhopisů. Poměr mezi poptávkou a nabídkou dosáhl 1,5.

Region

·    Měny v regionu pokračovaly v rychlém posilování, vedl je opět zlotý, který za poslední tři dny posílil o 2,8% a dostal se na úroveň 4,12 k euru. Koruna posílila na 25,40 (přes noc se vrátila na 25,50) a forint na 269. Měny v regionu podle našeho názoru podporuje nižší riziková averze a s ní související toky investic do rozvíjejících se trhů. Zlotý a korunu mohly částečně podpořit dluhopisové aukce (včera polský dvouletý stání dluhopis v obejmu 5 mld PLN, dnes český desetiletý státní dluhopis). Vzhledem k prudkosti pohybu se dá čekat, že trh bude hodně citlivý na výkyvy rizikové averze. Zhoršení nálady může lehko odstartovat vybírání zisků a korekci.

Svět

·   Čínská ekonomika se dostává do obrátek: průmyslová výroba rostla v říjnu nejrychleji od března 2008, prudce rostou maloobchodní tržby. Zpomalení se naopak projevilo u investic a růstu úvěrů, což je však také určité pozitivum, protože to snižuje pravděpodobnost přehřátí ekonomiky a příliš velkého předstihu růstu produkčních kapacit před poptávkou. Trhy začínají spekulovat o ukončení stimulačních opatření a následném utažení měnové politiky.

·   Čínská centrální banka bude brát do úvahy globální finanční toky a pohyby kurzů hlavních světových měn. To by mohlo naznačovat, že by Čína mohla umožnit obnovení trendu k posilování juanu. Kombinace slabosti dolaru a momentálně téměř fixovaného kurzu juanu vůči dolaru vedla k posílení juanu vůči ostatním světovým měnám. Prezident ECB Trichet po zasedání bankovní rady ECB minulý týden naznačil nespokojenost Evropy s kurzem juanu a na příliš silný juna si bude příští týden v Číně stěžovat i prezident Obama.

·   Guvernér Bank of England M. King naznačil, že kvantitativní uvolňování nemusí být v Británii u konce. Podle Kinga má před sebou britská ekonomika ještě dlouhou a těžkou cestu, aby se vrátila na předkrizové úrovně. Kingovo prohlášení je o to zajímavější, že ještě relativně nedávno mluvil o blížícím se zvyšování sazeb. Libra reagovala mírným oslabením. 

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688