TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.11.2009 10:56:06

LISTOPAD 1989: FOCUS: Klaus rozdělil Občanské fórum

Mediafax

LISTOPAD (MEDIAFAX) - Současný prezident Václav Klaus byl v Občanském fóru jednou z prvních osobností z jiného okruhu než disidentského či uměleckého. V podstatě ihned se dostal do názorových střetů s vedoucí osobností Občanského fóra Václavem Havlem, které provázely celou jeho další politickou kariéru.

Václava Klause přivedla v listopadu 1989 na schůzi Občanského fóra Rita Klímová, matka budoucího ministra informatiky a šéfa týdeníku Respekt Vladimíra Mlynáře. Představila ho jako odborníka na ekonomii, kteří mezi humanitně zaměřenými disidenty chyběli. Od počátku se názorově střetával s Václavem Havlem, který byl zvolen ještě koncem prosince 1989 prvním nekomunistickým prezidentem po 40 letech. Disidenti se pokusili Klause zbavit tím, že jej odsunou do křesla šéfa centrální banky.

Guvernérem centrální banky se nikdy nestal, do první popřevratové vlády vedené Mariánem Čalfou nastoupil jako ministr financí a ve funkci pokračoval i po prvních svobodných volbách v červnu 1990, které drtivě vyhrálo Občanské fórum v českých zemích a Verejnosť proti nasiliu na Slovensku jako politická hnutí reprezentující odpor proti komunistům a vůli ke společenské změně.

Klausův pohled na politiku se ostře lišil od disidentského, respektive Havlova, pojetí "nepolitické" politiky. Na počátku 90. let se proto stále častěji s Václavem Havlem střetával. Klaus požadoval změnit Občanské fórum z beztvarého širokého hnutí na klasickou politickou stranu. Vnitřní neshody v OF nakonec vedly v dubnu 1991 k jeho zániku, respektive k rozštěpení na Klausovu Občanskou demokratickou stranu (ODS) a Občanské hnutí (OH). Klaus začal stranu budovat s jasnou strukturou a pravicovým politickým programem, naopak OH bylo spíše levicově-liberální hnutí.

V říjnu roku 1991 byl Václav Klaus jmenován místopředsedou vlády ČSFR. ODS pod jeho vedením a s programem reforem Svoboda a prosperita zvítězila ve volbách v červnu 1992 a Klaus stal se předsedou vlády, tehdy ještě v rámci československé federace. Na Slovensku vyhrálo nacionalistické Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) Vladimíra Mečiara. V obou částech federace propadla hnutí bývalých disidentů a česká a slovenská část společného státu vykročily každá jiným směrem.

Spolu s novým slovenským premiérem Vladimírem Mečiarem se významně podílel na dojednání rozdělení Československa, ke kterému došlo k 1. lednu 1993.

V letech 1993 až 1997 byl Klaus premiérem vlády už samostatné České republiky.

Pod jeho vedením, zpočátku jako ministra financí, později jako premiéra, proběhla transformace socialistického plánovaného hospodářství k tržní ekonomice. Významnou částí tohoto procesu byla privatizace, největší část státního majetku byla privatizována kupónovou metodou.

Václav Klaus vystudoval zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze. Při studiu se seznámil se svou pozdější manželkou Livií. Po úspěšném absolvování studia dostal tzv. umístěnku do podniku zahraničního obchodu a nastoupil na základní vojenskou službu jako ligový basketbalista ovšem do Dukly Praha, takže běžnou vojenskou službou projít nemusel. V té době se také přihlásil do konkursu na místo v Ekonomickém ústavu ČSAV a místo získal. V roce 1968 získal titul kandidát ekonomických věd. Koncem 80. let, přesně v roce 1987 začal pracovat v Prognostickém ústavu ČSAV.

Jitka Zadražilová, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688