TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.11.2009 14:56:01

Američané v Česku představili detailní plán protiraketové obrany (6.11.2009)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministr obrany Martin Barták jednal v pátek s náměstkem ministra obrany USA pro mezinárodní bezpečnostní otázky Alexanderem Vershbowem o systému protiraketové obrany. Američané představili detailní plán a otevřeli otázku participace ČR na projektu.

Vershbow zdůraznil, že zájem USA na střední Evropě nadále trvá. "My i nadále chceme spolupracovat s ČR na celé řadě strategických otázek," řekl náměstek a podotkl, že během dopoledního jednání se probírala zejména strategická koncepce NATO a další vývoj aliance.

"Postoje vlád našich zemí jsou vůči NATO obdobné. Aliance by se měla i nadále zaměřovat na kolektivní bezpečnost a soustředit se případně na další hrozby," uvedl náměstek.

"Náš nový adaptivní přístup je flexibilnější, umožňuje, aby se projektu účastila celá Severoatlantická aliance, tak aby mohla čelit hrozbám současným i hrozbám v dalších desetiletích," řekl americký náměstek, který ocenil ochotu Česka podílet se na novém plánu.

Američané však ještě nepřišli s konkrétní nabídkou pro Česko tak, jako tomu učinili v případě Polska. "Iniciativa je na obou stranách. Poté, co jsme představili náš nový přístup, Česká republika přišla se svými návrhy, také my jsme připravili některé návrhy, které jsme dnes předložili," řekl Vershbow.

"Česká republika bude mít možnost pracovat na rozvoji protiraketové obrany, v průběhu, jak systém bude vyvíjet, včetně umístění případných zařízení na území ČR. V současné době probíhá intenzivní spolupráce na poli vývoje protiraketové obrany, potenciál, který je u českých firem na tomto poli, je velký," řekl americký náměstek.

"Nejprve zřejmě bude nutné vytvořit velení a systém řízení tak, aby mohly být naše síly propojeny s aliančními," řekl americký náměstek a doplnil, že americká administrativa hledá způsob, jak by se na obranném systému mohlo podílet i Rusko.

Vershbow konstatoval, že během jednání se rozebíralo také přenastavení vztahů USA a Ruska. Zdůraznil, že tyto vztahy se nebudou zlepšovat na úkor dosavadních spojenců USA, jako je Česko.

Setkání se uskutečnilo v rámci jednání Skupiny na vysoké úrovni pro otázky obrany. Českou delegaci na jednání skupiny vedl náměstek Jan Fulík. Debata v rámci diskuse bude dále pokračovat i odpoledne.

Podle Fulíka se jednání týkalo také účasti ČR na operacích v Afghánistánu, současné situaci po volbách prezidenta v Afghánistánu a budoucnost nasazení českých sil. Podle Fulíka je třeba nadále spolupracovat na tom, aby se Afghánistán co nejdříve samostatným státem. Americký náměstek ocenil příspěvek Česka pro zdárné plnění operací v Afghánistánu.

Země také podepsaly dohodu o spolupráci v oblasti inženýrství a výměně odborníků. Kooperace by měla pokračovat i v oblasti dalších konkrétních projektů v oblasti vědy a výzkumu.

Americká delegace nabídla české straně, aby experti na protiraketovou obranu z Česka přiletěli do USA a podíleli se na výzkumu těchto systémů. Podle náměstka je to velmi dobrý základ pro spolupráci do budoucna a krok poskytuje také zřejmý rámec pro další kooperaci na konkrétní úrovni.

"Nový koncept protiraketové obrany je teprve ve výstavbě, teprve se vyvíjí," řekl Fulík a velice ocenil exkluzivní nabídku pro Česko. Český expert se tak bude moci přímo podílet na tvorbě systému.

Vershbow připomněl, že původní dohoda Česka a USA se netýkala jen postavení radaru, ale také spolupráce v celé řadě dalších oblastí. "Dnes jsme hovořili také o projektech výzkumných a vývojových s řadou českých společností, které považujeme za velmi potřebné a chceme v nich nadále pokračovat," řekl.

Zástupci delegací zatím neotevřeli otázku nákupu transportních letounů Hercules pro českou armádu a dodávky českých podzvukových bitevníků L-159 afghánské vládě. Jednat se o těchto záležitostech bude až odpoledne, uvedl Fulík.

Podle Vershbowa je dobře, že se Česko pokouší doplnit své letecké vybavení. "Je ovšem nutno připomenout, že se nejedná o levnou záležitost, ani na pořízení, ani na údržbu," uvedl.

Vershbowova cesta navazuje na dvoudenní pracovní návštěvu Prahy amerického viceprezidenta Joe Bidena v říjnu. Biden tehdy nejen v Česku, ale také v Polsku vysvětloval, proč americký prezident Barack Obama ustoupil od vytvoření radarové a protiraketové základny. Nastínil rovněž nové plány USA na vytvoření systému mobilních raket krátkého a středního doletu v rámci obranného systému NATO.

Zřízení Skupiny na vysoké úrovni pro otázky obrany vyplývá z Deklarace o strategické spolupráci v oblasti obrany mezi ČR a USA, kterou podepsali ministři obrany ČR a USA 19. září 2008 v Londýně. "Podpis dvoustranné deklarace vyjádřil připravenost obou stran povýšit vzájemnou spolupráci v oblasti obrany na kvalitativně vyšší úroveň," vysvětluje ministerstvo obrany.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688