TNBiz (TN.cz)
Finance  |  06.11.2009 11:31:01

Sněmovna vyzvala vládu, aby zastavila tendr na odstranění starých ekologických zátěží

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci v pátek vyzvali vládu, aby zastavila přípravu na realizaci tendru na odstranění starých ekologických zátěží. Pro hlasovalo 73 zákonodárců, proti bylo pouze 31 poslanců.

„Sněmovna žádá vládu, aby revokovala svoje usnesení a zastavila přípravu realizace zakázky na odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací,“ přečetl návrh usnesení šéf lidovců Cyril Svoboda.

Nejvíce se tendr na odstranění starých ekologických zátěží nelíbí právě lidovcům, uvádějí, že není jasné, co a kdy se má odstranit a kolik to má stát. Svoboda již v minulosti několikrát vládu vyzval, aby zakázku, kterou považuje za netransparentní, zastavila. Rovněž nechce, aby se na odstranění ekologických škod podílelo nějaké nadnárodní konsorcium, ale dostaly šanci české firmy. Podle něj se má zakázka nyní zastavit a další vláda s politickým mandátem ať tendr jasně představí.

"Superzakázka je spíš supertunel na státní finance," sdělil lidovec Jiří Carbol s tím, že posudek na tendr zpracoval bývalý proděkan z plzeňských práv Milan Kindl, který je spojen s kauzou "rychlotitulů."

"Na základě analýzy, ministerstvo financí rozhodlo o prodloužení lhůty na podávání nabídek do 10. června 2010, to ale není žádné alibi, to je právní realita a takový je stav věcí," prohlásil premiér Jan Fischer. Vláda se podle jeho slov nedomnívá, že by se měla zakázka zrušit. Pokud však podle jeho slov sněmovna přijme usnesení, které bude navrhovat zrušení tendru, tak to kabinet projedná. "Vláda se pak k tomu vrátí a posoudí, zda existují zákonné důvody ke zrušení," dodal během rozpravy premiér.

Poslankyně Kateřina Konečná (KSČM) se během rozpravy pozastavovala nad laxním přístupem vlády, podle ní je zájem vlády o odstranění ekologických zátěží pouze předstíraný. "Pak se tedy nedivme, že cena zakázek neustále stoupá," uvedla.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že celý proces je transparentní a pokud kontrola například zjistí, že území nebylo řádně očištěno, tak nebudou peníze vyplaceny. "Všude je supervize a bezpečnostní mechanismus, aby si stát mohl být jistý, že za své peníze dostane dobrou práci," sdělil. Kalousek se svých kolegů v parlamentě také zeptal, proč zákonodárci zoufale nechtějí, aby se vláda na nabídky firem podívala a mohla například zjistit, že jsou výhodné. "To mi není jasné," dodal.

Do tendru, který je jedním z největších za existenci ČR, se přihlásilo šest firem. Do dalšího kola výběrového řízení postoupily firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental services. Původně nepostoupily sdružení PPF Advisory, Ecosoil Sud, AVE CZ odpadové hospodářství a Dekonta, dále konsorcium Deme Environmental Contractors a Dredging International, a sdružení firem PD-Gruppe - Stavoprogres, které se skládá z P-D Industriegesellschaft a Stavoprogresu Brno.

PPF se do tendru vrátila po rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Na úřad se obrátily i konsorcia Deme Environmental a konsorcia PD-Gruppe - Stavoprogres Brno, rozhodnutí ÚOHS však zatím právní nenabyla právní moci. Ministerstvo financí (MF) proto posunulo termín pro podání nabídek na 10. června 2010 ve čtyři hodiny odpoledne. Pokud by se do řízení vrátili i dvě konsorcia, stále by tak měla dost času se znovu zapojit do zadávacího řízení a připravit své cenové nabídky.

Otevírání obálek s nabídkami proběhne 14. června 2010 v deset hodin dopoledne.

Zakázka za 115 miliard ale vyvolává už od začátku kritiku. Podle odborníků by totiž odstranění ekologických škod mělo stát pouhou třetinu nabízené částky.

Petr Vlasák, Iva Vokurková, vlasak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688