TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  04.11.2009 16:51:14

Rumunský parlament vyslovil nedůvěru vládě, půjčka od MMF je ohrožena

Mediafax

BUKUREŠŤ (MEDIAFAX) - Rumunská opozice ve středu vyslovila nedůvěru vládě premiéra Luciana Croiturua. Informuje o tom agentura Reuters.

Proti vládě hlasovala opozice tvořená liberály, sociálními demokraty a Demokratickým svazem Maďarů v Rumunsku. Opozice prosazuje za premiéra namísto ekonoma Croitoru by Klause Johannise, primátora města Sibiu.

„Parlamentní většina se vyslovila. S převahou 65 procent chceme využít zlatého práva demokracie a požádat prezidenta, aby premiérem jmenoval Klause Johannise,“ prohlásil Mircea Geoana, šéf sociálních demokratů a prezidentský kandidát.

Agentura Reuters píše, že prohlubující se politická nestabilita v zemi ohrožuje půjčku ve výši 20 miliard eur (540 miliard korun) od Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Rumunští analytici však mají za to, že dvaapadesátiletý Croitoru by byl lepším šéfem vlády. Jako zdatný ekonom vyjednával u měnového fondu půjčku pro Rumunsko. Jeho úsilí teď může přijít vniveč. Než měnový fond poskytne Bukurešti slíbený záchranný balíček, musí rumunská vláda schválit rozpočet na příští rok.

Napjatá politická situace v Rumunsku se vyhrotila v první polovině října, kdy rumunská menšinová vláda liberálních demokratů (Emila Boca neobstála v hlasování parlamentu o důvěře.

Ještě před tím, na počátku října, rumunští odboráři stávkovali na protest proti rozpočtovým škrtům, jež tehdejší rumunská vláda zdůvodnila jako nutné opatření pro překonání tíživého stavu rumunské ekonomiky.

Pádu Bocova kabinetu předcházely tvrdé politické rozepře mezi liberálními demokraty a sociálními demokraty, jež vyvrcholily odchodem sociálních demokratů z vládní koalice.

Sociálnědemokratičtí ministři opustili svá křesla v reakci na to, že rumunský prezident Traian Basescu podpořil Bocovo rozhodnutí odvolat z funkce sociálnědemokratického místopředsedu vlády a ministra vnitra Dana Nica. Sociální demokraté si tento krok šéfa rumunské vlády vysvětlili jako pokus získat kontrolu nad rezortem vnitra, který organizuje a dohlíží na prezidentské volby, které se uskuteční 22. listopadu.

Alina Artiuschenko, artiuschenko@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688