Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  02.11.2009 09:21:13

ČS - koment 2.11. - důležitá data z USA, rozhodování centr bank

USA

O       Makro data: Tento týden bude v USA nabitý důležitými daty a navíc zasedá FOMC. Na událost s největším potenciálem k ovlivnění dění na trzích si počkáme do pátku kdy budou zveřejněny údaje z trhu práce. Čeká se poměrně výrazné zmírnění ztrát pracovních míst, prakticky jakékoliv zklamání může uvrhnout trh do deprese. Další důležitý údaj bude zveřejněn už dnes. Index nákupních manažerů ISM výrobní by měl potvrdit pokračující expanzi a pokud možno alespoň mírně zrychlujíc expanzi. Trh by měl být podobně jako u dattrhu práce podstatně citlivější na zklamání. ISM výrobní bude ve středu doplněn svojí nevýrobní obdobou. Opět bude chtít trh vidět potvrzení expanze. Údaj však bude ve stínu zasedání FOMC. Sazby zůstanou téměř jistě beze změny, pozorně bude sledováno prohlášení po zasedání a v něm zejména hodnocení stavu a perspektiv ekonomiky.

FX a FI:

O       Základní tendence dolaru po prudké korekci by měl být návrat k hladině 1.50. Slabá data (ISM nebo trh práce) by však patrně vedla k obdobně prudkému posílení dolaru, jaké jsme viděli minulý týden. Dluhopisy by se měly držet v širším okolí 3,5% (desetiletý státní dluhopis), ale opět bude hodně záležet na datech a také na prohlášení po FOMC.

  

Evropa

O       Makro data: Evropě také zasedá centrální banka a podobně jako v USA zůstanou sazby téměř jistě beze změny. Trichetova tiskovka by měla potvrdit křehké zotavení v EMU a perspektivu dlouhých měsíců stabilních sazeb. Maloobchodní tržby za EMU a tovární zakázky pro Německého by měly ukázat pokračující postupné zlepšován situace.

O       FI: Kromě pohybů na trhu USA budou evropské státní dluhopisy sledovat ECB a německé tovární zakázky. Podobně jako v USA je riziko na straně silnější reakce na negativní překvapení ve stylu několik posledních týdnů.

 

  

CEE region

O       Makro data: Událostí č. 1 v ČR bude zasednutí ČNB. Nečekáme změnu sazeb, po minuloměsíčních vyjádřeních  několika lidí z ČNB (zejména viceguvernér Singer) koruna oslabila k 26, po regionálním výprodeji  minulý týden se pak dostala až na 26.60. To jsou sice už hodnoty slabší, než co má ČNBprognóze, stále ale ještě je to  snesitelné – ČNB tak v dohledné době určitě nebude proti koruně nijak bojovat. Vzhledem k tomu, že se na posledním zasedání mluvilo zejména o koruně jako o tom, co vyžaduje nižší sazby (dokonce se mluvilo o intervenci proti koruně), odstraňuje její nedávné oslabení nejvážnější důvod k poklesu sazeb. Proti tomu mluví nižší růst z titulu úsporného balíčku – na tomto zasedání už bude zveřejněna nová prognóza, která tento balíček zahrne (dle nás je negativní dopad do růstu cca 0.8 p.b). I tak ale dle nás v celkovém součtu nevyjde pokles sazeb. Z dalších dat bude obchodní bilance, nebude však mít takový dopad na trh jako rozhodnutí a komentáře z ČNB.

O       FI a FX: Koruna je v oslabujícím trendu, ČNB dosáhla co chtěla, takže proti její (trošku větší možná než původně zamýšlené) slabosti nebude zatím bojovat. V každém případě to znamenaná, že zmizí zmínka o koruně jako o výrazném protiinflačním riziku v rétorice ČNB.  Trh tak může tlačit korunu ke slabším úrovním – obzvláště, pokud by vylezly špatná data nebo pokud bude nějaký větší regionální pohyb. Ačkoliv koruna dle nás má na 25.50, technické obchodování  a případná nervozita na trzích ji udrží slabší. U forintu a zlotého bude i nadále nejdůležitějším faktorem tržní sentiment, pokud se nebude dít nic dramatického měly by mírně posilovat. Jakýkoliv náznak nervozity je však prudce pošle na slabší úrovně.

 

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

22.12.2010ČS - koment 22.12. - akcelerace Polska, centr banky, ratingy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
15.10.2010ČS - koment 15.10. - záplava dat z USA Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688