TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  22.10.2009 16:51:01

Rasmussen: Afghánistán zůstává pro NATO úkolem číslo jedna

Mediafax

BRATISLAVA (MEDIAFAX) - Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen ve čtvrtek v projevu na schůzce aliance v Bratislavě prohlásil, že Afghánistán zůstává pro Severoatlantickou alianci úkolem číslo jedna. Informuje o tom server sme.sk.

"Jsem si velmi dobře vědom toho, že se stále více lidí i tady na Slovensku ptá, zda náklady na naší účast v Afghánistánu nejsou příliš vysoké. Těmto lidem bych rád řekl, že cena naší neúčasti by byla mnohem vyšší," uvedl Rasmussen.

Pokud by se NATO obrátilo k Afghánistánu zády, ze země by se podle generálního tajemníka NATO "jednou znovu stalo tréninkové hřiště Al-Káidy". Důsledkem by bylo zvýšení nestability ve střední Asii a podle Rasmussena by bylo jen otázkou času, aby následky tohoto stavu pocítila i Evropa.

"Terorismus už zmutoval v globální problém," připomněl šéf aliance.

Za další bezpečnostní rizika, jimž svět v současnosti čelí, označil technologický pokrok, který se projevil například také kybernetickými útoky v Estonsku před dvěma lety. Také se podle Rasmussena zvýšila konkurence v přístupu k energetickým zdrojům, což začátkem roku 2009 během omezení dodávek plynu z Ruska pocítilo i Slovensko.

Generální tajemník NATO ve svém projevu také apeloval na potřebu investic do výcviku a vybavení afghánských bezpečnostních složek, které by v budoucnosti měly převzít odpovědnost za dění v zemi.

Připomněl i novou výzvu pro alianci v podobě nové strategické koncepce, která má v nejbližší době vzniknout. Podle Rasmussena by si v ní NATO mělo lépe stanovit priority, přehodnotit nástroje, jimiž jich chce dosáhnout, a efektivněji využívat finanční zdroje, jimiž chce své priority krýt.

"Nová strategická koncepce nám dá vizi NATO v měnícím se bezpečnostním prostředí a pevný základ pro budoucí aktivity," uvedl šéf aliance.

Rasmussen v Bratislavě také představil pět tematických okruhů, které z globálního bezpečnostního hlediska vyžadují zvláštní pozornost. Jde mimo jiné o základní úkol aliance, který spočívá v obraně území členských států a jejich obyvatelstva.

"NATO při plnění tohoto úkolu nikdy neselhalo," zdůraznil Rasmussen.

Dalším okruhem je podle něj již zmíněná nová strategická koncepce s vizí lepšího využití zdrojů aliance. Za třetí okruh generální tajemník NATO označil potřebu lepšího propojení aliance s mezinárodními hráči, jako jsou OSN nebo Evropská unie.

Čtvrtým okruhem jsou pak podle něj dlouhodobé cíle Severoatlantické aliance s důrazem na konsolidaci Evropy jako kontinentu.

Posledním, pátým okruhem, je potřeba "vyzrálejšího vztahu s Ruskem". Podle Rasmussena je důležité, aby tento vztah neovlivňovaly názorové rozdíly na obou stranách. "Potřebujeme nový začátek," prohlásil šéf NATO s tím, že prvním krokem bude společné vyhodnocení hrozeb. Dodal, že na toto téma bude již za několik týdnů diskutovat s partnery v Moskvě.

Tána Vocu, vocu@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688