TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.10.2009 13:01:02

ODS: Fischer by měl odmítnout změny v Janotově balíčku i v rozpočtu (21.10.2009)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Předseda ODS Mirek Topolánek na středeční tiskové konferenci upozornil na to, že premiér Fischer by měl odmítnout možnosti změn v Janotově úsporném balíčku a v připraveném návrhu rozpočtu. Podle Topolánka jsou však nové priority vlády realistické.

"Priority, které premiér dnes představil, přijímáme jako realistický pohled na působení současné vlády. Nevyčítal bych mu ani jistou nekonkrétnost v některých bodech," uvedl Topolánek s tím, že Fischer mohl ještě dodat ujištění, že vláda odmítne jakékoliv změny již schválených vládních návrhů, například v Janotově balíčku a v návrhu státního rozpočtu. "Mohly by vzniknout dvě vlády, jedna ve Strakově akademii, a druhá, nazvu ji třeba "vládou šrotovného", ta druhá bude sedět ve sněmovně a prostřednictvím komunistů, socialistů a dalších by mohla chtít opravovat Janotův balíček a upravovat rozpočet špatným směrem," poznamenal Topolánek.

Varoval také, že Fischerův kabinet by mohl právě v dolní parlamentní komoře narazit při řešení konkrétních problémů. "Najde mnohem snáz oporu při obecné deklaraci řešení," dodal Topolánek.

Topolánek ocenil, že Fischer dokázal pojmenovat i největší nedostatek úřednické vlády, a to čerpání financí z evropských fondů. "Dovolím si podotknout, že to je ovšem důsledek nepřehledného systému 24 operačních programů, které vytvořila poslední vláda ČSSD," dodal.

Předseda ODS navíc upozornil na to, že vláda by měla také dokončit problematiku loterijního zákona, zlepšit čerpání evropských peněz a najít takového evropského komisaře, který by byl přijatelný pro všechny strany.

"Tím jasně dáváme najevo, že některá jména jsou pro nás nepřijatelná, kandidát by měl mít podporu také obou dvou nejsilnějších stran. Topolánek také upozornil, že pro ODS je nepřijatelný například Vladimír Špidla (ČSSD). Vláda by také podle předsedy ODS měla vést jednání i ohledně resortu, v které by český komisař v komisi působil.

Topolánek upozornil také na to, že oceňuje, že vláda předložila k diskuzi novou energetickou koncepci, ale že současná vláda nemá mandát k tomu, aby klíčový dokument ve směřování energetické koncepce státu přijala.

Státní rozpočet ODS podle Topolánka podpoří v prvním čtení, strana naopak nepodpoří individuální pozměňovací návrhy, tedy tzv. dělení medvěda. "Striktně odmítáme pozměňovací návrhy ČSSD, KDU-ČSL a KSČM, které znamenají plíživou likvidaci Janotova balíčku," dodal předseda ODS.

Topolánek také připustil, že změny v rozpočtu hodlá strana tolerovat pouze tehdy, budou li znamenat zvýšení investic do vědy a výzkumu. "Rozpočet také nesmí ohrozit čerpání peněz z evropských fondů," dodal.


Adriena Ružicková, ruzickova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688