TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.10.2009 10:31:01

Vládní prioritou bude boj s krizí (21.10.2009)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Premiér Jan Fischer v úterý v Poslanecké sněmovně představil priority vlády, které bude mít do řádných voleb v příštím roce. Mezi hlavní priority patří boj s krizí, ratifikace Lisabonské smlouvy do konce roku nebo boj s extremismem.

"Nesdílím názory, že krize je minulostí a povedu vládu k opatrnosti," sdělil premiér. Boj s hospodářskou krizí podle něj zůstává jednou z klíčových priorit vlády. Vláda podle premiérových slov nebude také vyhlašovat nové privatizace, ale musí vyřešit ty, co jsou již v běhu. Fischer tak mluvil o privatizaci ČSA a takzvané několikamiliardové superzakázce na odstranění starých ekologických zátěží.

Vláda bude také pokračovat v boji s extremismem, korupcí, v reformě školství nebo v podpoře vědy a výzkumu.

Vláda, v čele které stojím, se ujímala práce na pět měsíců,“ prohlásil premiér Jan Fischer. Podle premiéra není pro zemi ideální, že vláda se neopírá o politický mandát a jedná se o vládu dočasnou.

"Budu v řízení vlády vycházet ze stejných principů jako v minulých pěti měsících, mým cílem je kontinuita," řekl Fischer. Premiér prý nechce změny na postech ministrů a jeho cílem je nestranná a maximálně efektivní správa země. "Pokud se ale ukáže, že obměna ministrů je nutná, budu postupovat při jejich výběru stejným postupem," řekl.

Vláda bude podle jeho slov vláda proevropskou, jeho cílem je, aby Lisabonská smlouva platila do konce roku. Vláda také prý vybere eurokomisaře. "Kabinet nebude dělat hluboké systémové změny v klíčových resortech. Dohlednu však, aby vláda pracovala na nutných změnách v daních a mandatorních výdajích," uvedl.

Kabinet podle Fischera bude navrhovat jen takové zákony, které podle něj mají reálnou šanci ve sněmovně projít. Komunikace s parlamentními komorami je rovněž jedním z jejich cílů.

"Nemáme výhrady k tomu, co tady zaznělo z úst pana premiéra," řekl Miroslav Kalousek (TOP 09) s tím, že by ale chtěl ještě úpravy některých daní. "Tím, že nebudou předčasné volby, připadne vládě příprava rozpočtu na rok 2011," upozornil poslanec.

"Úřednická vláda Jana Fischera pokračuje ve své činnosti po dalších sedm měsících, měli jsme sice jinou představu, ale změna je prostě život," uvedl šéf ČSSD Jiří Paroubek. Předseda sociálních demokratů se obává šetření na úkor sociálních služeb občanů. Vláda by podle něj neměla například připustit snižování platů učitelů a nalézt peníze pro vysoké školy a financování výzkumu. Kabinet by rovněž podle Paroubkových slov měl snížit platy manažerů státem vlastněných podniků nebo zpřísnit loterijní zákon. "Mandát vlády je dán také tím, že žádná jiná vláda, než ta úřednická není možná, proto jsme připraveni s vládou spolupracovat," dodal.

"Tato vláda je sympatická a všechny její pozitivní kroky podporujeme a podporovat budeme," řekl předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Z jeho pohledu by vláda měla být ale ambicioznější. "Vláda by se měla pokusit prosadit i kroky s tím rizikem, že sněmovnou nemusejí projít," sdělil předseda lidovců. Svoboda tak narážel na Fischerova slova, že kabinet bude prosazovat jen to, co parlamentem bez problémů projde. Svoboda pokládá za jednu z nejdůležitějších věcí dokončit ratifikační proces Lisabonské smlouvy. Lidovcům se však nelíbí, že vláda nechce zastavit tendr na odstranění starých ekologických zátěží. "Není pravda, že není jiná cesta, než pokračovat dál," sdělil.

"S čím jsem byl nespokojen a neviním z toho Fischerův kabinet, ale cítím spíše odpovědnost předcházející vlády, byly kroky v zahraniční politice," sdělil Vojtěch Filip (KSČM). Šéf komunistů narážel na schvalování Lisabonské smlouvy. Podle Filipa by se o dokumentu mělo konat referendum, protože jinak ratifikace probíhá byrokratickým způsobem bez vůle občanů. "Takový strach před vlastními občany bychom neměli mít," uvedl. Filip rovněž poděkoval Fischerovi, že nebude začínat s další privatizací. "Pokud jde o privatizaci ČSA, tak jsem její odpůrce a nejsem přesvědčen, že ekologická superzakázka pomůže České republice," dodal.

Petr Vlasák, vlasak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688