TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  18.10.2009 12:39:11

Sazka: Výroky Topolánka a Lišky jsou v rozporu se závěry studií o financování českého sportu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Společnost Sazka odmítá kritiku Mirka Topolánka a Ondřeje Lišky. Předseda ODS a úřadující předseda Strany zelených obvinili akciovou společnost Sazka, že prioritně stojí za problémy ve financování českého sportu a tělovýchovy.

„Jejich výroky jsou v příkrém rozporu se závěry odborných studií, které z iniciativy tehdejšího předsedy vlády Mirka Topolánka vypracovalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Českým olympijským výborem,“ brání Sazku její tiskový mluvčí Zdeněk Zikmund.

Z uvedených studií vyplývá, že nedostatek finančních prostředků ve sportu a tělovýchově je v první řadě důsledkem nedostatečné podpory státu, která patří v rámci Evropské unie k nejnižším. Naopak podíl financování sportovních a tělovýchovných sdružení z vlastních, nestátních zdrojů, mezi které patří i loterní společnost Sazka, patří v rámci Evropské unie k nejvyšším, odvolává se na výsledky studie Sazka.

Studie „Analýza financování sportu v České republice“ z dubna 2009 uvádí, že sport v České republice do státního rozpočtu mnohem více odvádí, než z rozpočtu dostává. Rozdíl se prý pohybuje v rozmezí 1,1 3,7 miliardy korun ročně. Podle studie státní podpora sportu a tělovýchovy od roku 1989 klesá, a to jak v poměru k výdajům státního rozpočtu, tak k hrubému domácímu produktu.

Studie dále konstatuje, že v rámci Evropské unie patří státní podpora sportu v České republice k nejnižším vůbec. Podle veřejných výdajů na sport v přepočtu na obyvatele zaujímáme 24. místo a podle veřejných výdajů na sport vůči hrubému domácímu produktu 23. místo v žebříčku 26 zemí, které studie porovnává.

Podle údajů Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) navíc v roce 2009, kdy rezort řídil Ondřej Liška, snížilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dotace pro sport a tělovýchovu o 334 milionů korun, ačkoli jeho rozpočet ve stejném období o 16 miliard korun vzrostl.

Navíc studie „Koncepce státní podpory sportu v České republice“ ze září 2009 uvádí, že ve srovnání s dalšími zeměmi Evropské unie se lišíme především ve dvou oblastech. Jednak máme mnohem vyšší podíl sportovní infrastruktury, která je ve vlastnictví sportovních klubů nebo tělovýchovných jednot, a nikoli státu, regionu, města nebo obce a zadruhé se český sport mnohem více financuje z vlastních, nestátních zdrojů, mezi které patří vedle členských příspěvků a sponzorských darů rovněž výtěžek Sazky.

„Akciová společnost Sazka proto považuje výroky Mirka Topolánka a Ondřeje Lišky za nekorektní, a to zvlášť v situaci, kdy víceúčelová aréna, vybudovaná na základě oficiální žádosti státu z prostředků sportovních svazů a sdružení, bez jakýchkoli investičních či provozních dotací státu, již přinesla veřejným rozpočtům více než pět miliard korun,“ oponuje kritice ze strany politiků tiskový mluvčí Sazky.

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688