TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.10.2009 14:01:07

Odboráři: Kurzarbeit ušetří státu na zaměstnanci s průměrným platem za měsíc přes 18 tis. Kč

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) ve čtvrtek představila své propočty ohledně zavedení systému kurzarbeit, který slouží k záchraně pracovních míst a snížení nezaměstnanosti. Podle nich by stát za měsíc ušetřil na jednom zaměstnanci s průměrným platem v rámci kurzarbeit 18 033 .

Kurzarbeit je systém, kde v rámci zachování pracovních míst stát doplácí zaměstnavateli 25 procent platu zaměstnance včetně pojistného. Zaměstnavatel je v tom případě povinen zachovat dané pracovní místo. Podle ČMKOS se kurzarbeit vyplatí všem zúčastněným, tedy státu, zaměstnavateli i zaměstnanci.

"Při 100 tisících zachráněných pracovních místech stát v krizi získá za rok 16,7 miliardy korun a sníží nezaměstnanost téměř o dvě procenta. Zaměstnavatelé současně získají podporu v celkové výši 8,7 miliardy korun," tvrdí Vítek Samek, vedoucí právního oddělení ČMKOS.

Vzhledem k tomu, že mzdové náklady zaměstnavatele, tedy součet hrubé mzdy a pojistného, které za zaměstnance odvádí zaměstnavatel, činí 31 624 korun, mohli by zaměstnavatelé při zavedení kurzarbeitu ušetřit až 7 906 korun.

Podpora v rámci kurzarbeitu by se měla podle odborářů vyplácet po dobu 11 měsíců. "V případě, kdy by stát firmu ve finančních problémech nepodpořil a zaměstnanec by o místo přišel, by stát za člověka na podpoře v nezaměstnanosti, který dříve dostával zmiňovaný průměrný plat, zaplatil v daném období 254 194 korun. Kdyby se ale stát rozhodl pracovní místo v rámci kurzarbeit zachránit, ušetřil by na stejném zaměstnanci za stejnou dobu 167 228 korun," řekl Samek.

Systém státní podpory kurzarbeit funguje už několik let v Německu a Rakousku. Právě němečtí odboráři ČMKOS přivedli na myšlenku, aby dopad kurzarbeitu vypočítali a poté před vládou argumentovali konkrétními čísly. Odboráři totiž o zavedení systému usilují už rok, zatím ale neúspěšně.

"Víme, že kurzarbeit funguje i v jiných zemích, ve vyspělých ekonomikách, proto chceme, aby k tomuto systému přistoupila i Česká republika," uvedl Samek a dodal: "Už je na čase přestat s politikou 'přihlížení zkáze' a nečinně čekat, až 'chřipka' odezní. Nehledě na to, že politika pasivního přihlížení vyjde stát mnohem dráž než aktivní kroky."

Podpora v podobě kurzarbeit by byla určena pouze podnikům s finačními problémy. Na otázku, jak přesně by byl takový podnik definován, Samek odpověděl, že by se opatření vztahovalo pouze na ty podniky, kde zaměstnavatel nemůže zaměstnancům zajistit pětidenní pracovní týden z důvodu snížené poptávky po svém zboží. Zároveň zdůraznil, že kurzarbeit je řešení dočasné a podpora by se vyplácela v maximálním rozsahu 11 měsíců, poté ztráci na efektivitě.

Pětadvacetiprocentní státní doplatek, který odboráři zahrnuli do svých výpočtů, je podle nich možné upravit podle potřeby, tedy například navýšit na 50 procent. Pouze pro poloviční výši se odboráři rozhodli proto, aby "nevyděsili vládu".

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

16.10. 14:33  a ještě o něco zde jde (Sekáč)
16.10. 14:18  Odboráři neumějí počítat (Sekáč)
16.10. 14:06  a ještě o něco zde jde (° jeanetka °)
16.10. 13:47  Odboráři neumějí počítat (Omega)
16.10. 12:56  Odboráři neumějí počítat (Sekáč)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688