X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  15.10.2009 09:23:01

Daily: JP Morgan pomohla akciím k vysokým ziskům

Včerejší seance se nesla v duchu vyčkávání na výsledky obří americké banky JP Morgan, po jejichž zveřejnění trhy zachvátila nákupní horečka. Banka totiž za sebou nechala veškeré odhady analytiků a ve 3Q vykázala zisk ve výši 3,6 mld. dolarů, což bylo vysoko nad 527 mil. z minulého roku. Zisk v přepočtu na akcii se vyšplhal na 82 centů, čímž vysoce převýšil většinová očekávání analytiků, která se pohybovala kolem 52 centů. Pokud jde o samotné výsledky banky, velká část kladných čísel šla na vrub především investičnímu bankovnictví, a to konkrétně fixed income sekci, která skončila s příjmy ve výši 5 mld. dolarů, což je o 4,2 mld. dolarů více než v předchozím roce. Zatímco tak rostoucí ceny akcií, dluhopisů a ostatních finančních aktiv, bankám pomáhaly, výsledky banky ve vztahu k reálné ekonomice a spotřebitelskému sektoru dopadly podstatně hůře. Z celkových nově vytvořených rezerv ke krytí ztrát, které dosahovaly v součtu 9,8 mld. dolarů (+41 %) připadlo rovných 9 mld. právě na rezervy ke krytí ztrát spojených s úvěrovým portfoliem. Ještě v minulém roce toto číslo přitom dosahovalo pouze 5,7 mld. dolarů. Zatímco čísla JP Morgan mohou být dobrou zprávou pro finanční sektor a pro banku samotnou, nejsou podle našeho názoru ani zdaleka příznivým signálem do budoucna. Vysoká nezaměstnanost, společně s velmi slabou ekonomikou, bude na úvěrová portfolia bank doléhat ještě velmi dlouhou dobu. V momentě kdy navíc problémy reálné ekonomiky začnou znovu doléhat i na situaci na finančních trzích, podobné zisky, jaké investiční sekce vykazovaly v posledních dvou čtvrtletích, mohou být minulostí. 

JP Morgan byla první velkou americkou bankou, která zveřejnila své hospodářské výsledky, což výrazně vylepšilo očekávání směrem k dalším bankám, které reportují dnes a zítra. Právě finančním institucím přitom včerejší seance sedla nejvíce a tak zatímco akcie JP Morgan rostly o 3,29 %, silného růstu se dočkaly také akcie ostatních bankovních domů, jakými jsou Bank of America (+4,38 %) , nebo v Evropě Barclays (6,56 %).

Z dalších dat jsme se včera dočkali ještě výsledků amerických maloobchodních prodejů, které se v září propadly o 1,5 %. K tomu přispělo prudké snížení objemu tržeb z prodeje automobilů (-10,4 %), což bylo důsledkem výpadku šrotovného, které v září přestalo podpírat automobilové prodeje. Ostře sledovaný jádrový ukazatel, ošetřený od automobilových prodejů, pak v září rostl o 0,5 %, což bylo o tři desetiny více, než s čím počítaly většinové odhady trhu. Ten byl však tažen zejména vyššími tržbami na čerpacích stanicích (+1,1 %), společně s prodeji potravin (+0,7 %) a léků (+0,8 %), což o chuti amerických spotřebitelů utrácet rozhodně příliš nevypovídá.

Z dalších fundamentů se obchodníci dočkali již pouze ve večerních hodinách zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu (minutes), který nabídnul zajímavý náhled na rozdílnost názorů uvnitř FOMC. Zatímco měnová politika Fedu zatím zůstává rozvolněná, názory na to kdy začít s jejím utahováním mezi členy Fedu rozhodně nejsou jednotné. Ochota ke zvyšování sazeb však zatím od americké centrální banky nepřichází, když z minutes jasně vyplynulo, že se členové Fedu obávají toho, že by mohla být cena opětovného útlumu ekonomické aktivity až příliš vysoká.

Optimismus na trzích byl včera velmi vysoký a tak jen v USA rostl americký index S&P500 o 1,75 %, zatímco například v Evropě rostl tamní Eurostox50 o 2,49%. Pozitivní nálada včera zasáhla i trh s dluhopisy, když se výnos z desetiletých T-Notes poprvé od 23. září znovu přehoupnul přes hranici 3,40 % a rostl o 6,7bsp. na 3,415 %.

Více z dnešního Daily naleznete na našich stránkách ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688