TNBiz (TN.cz)
Finance  |  11.10.2009 12:21:13

Obchodníci sázejí v předvánočním prodeji na tradiční zboží - hračky, elektroniku a jídlo

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Některé české supermarkety a hypermarkety už začaly s prodejem vánočního zboží, přestože do svátků zbývají více než dva měsíce. Už teď si mohou zákazníci nakoupit mikulášské a vánoční cukrovinky, další vánoční zboží se na pulty dostane později.

Už od poloviny září nabízejí vánoční cukrovinky prodejny Kaufland, a to podle obchodního sloganu "Vánoční perníčky - první chutnají nejlépe".

"Zákazníci v našem sortimentu již nyní naleznou různé druhy perníčků, vaflová vajíčka, marcipánové brambory, kokosky v čokoládě, čokoládové figurky, adventní kalendáře, čokoládová lízátka, želé cukrovinky a podobně," uvedl Michael Šperl, tiskový mluvčí společnosti Kaufland. "Prodejem zahájeným brzy nabízíme našim zákazníkům více času na nákup vánočních cukrovinek či dárků a možnost předejít tak vánočnímu stresu," vysvětlil.

Minulý týden zahájil prodej čokoládových cukrovinek souvisejících se svátkem svatého Mikuláše řetězec Globus. Ostatní zboží včetně vánočních ozdob přijde na pulty až později. Síť prodejen Tesco zahájí vánoční sezonu v průběhu října, obchody Albert na konci měsíce.

Libor Kytýr, tiskový mluvčí společnosti Ahold, která síť prodejen Albert provozuje, Mediafaxu řekl, že vánoční prodej probíhá v několika fázích. "Jako první dorazí na pulty cukrovinky a dekorace k Mikuláši. Teprve později si začnou zákazníci nakupovat potraviny na pečení, jako je mouka, tuky, vejce, mléko a podobně. Vánoční dárky a potraviny na štědrovečerní večeři se nakupují až v té poslední fázi," řekl Mediafaxu Kytýr.

Albert pro své zákazníky připravil speciální vánoční balíčky s kosmetikou, zlevní i potraviny, které se využívají na pečení vánočního cukroví a vaření tradičních vánočních jídel.

"Očekáváme, že letos budou zákazníci citlivější na ceny, proto jsme přišli s dárkovými balíčky a snížili ceny vybraných potravin. Z toho důvodu počítáme s tím, že i letos zákazníci nakoupí stejný objem zboží jako loni, ale zaplatí za něj méně," odpověděl Kytýr na otázku, jestli se krize promítne do letošních tržeb z vánočního prodeje.

Společnost Globus počítá s nižšími tržbami z prodeje potravin, jejich ceny v průběhu roky klesly. Kolik vydělá nepotravinové zboží, si mluvčí společnosti Boris Malý netroufá odhadnout. I mluvčí společnosti Tesco Stores Eva Karasová byla v odpovědi na letošní tržby z vánočního prodeje opatrná a mlžila.

"Češi mají rádi tradice a rozhodně nechtějí šetřit na dárcích. Rádi si také o Vánocích přilepší, dopřejí si to, co během roku pravidelně nekupují," řekla Mediafaxu Karasová. Tisková mluvčí prodejen Tesco předokládá, že se letošním vánočním hitem stane elektronika, a to zejména LCD televize a notebooky.

Malý má ale jiný tip. "Jaký artikl se stane hitem letošních Vánoc, je brzy soudit, ale poslední roky jsme zaznamenali zvýšený zájem o logické hry a hračky a stolní hry, toto zboží, které rozvíjí intelekt, se těší stoupající oblibě. No a tradičně jdou před Vánoci velice dobře na odbyt hračky," řekl Mediafaxu.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688